Son yıllarda seyrettiğim dizilerin en anlamlısı.

Adı: “Dokuz Oğuz” Fox tv’de bu akşam ilk bölümü ile izleyiciyle buluştu.

Bu dizide ilk kez Suriye ve Kuzey Irak haricinde Türk dünyası ele alınmış. Türk Özel Kuvvetler komutanlığı bünyesinde oluşturulan “Dokuz Oğuz” isimli özel tim yemin ederek göreve başlıyor. “Türk Dünyası Acil Müdahale Timi“  olarak Türk dünyasında zulme uğrayan Türklere yardım etmek amacıyla oluşturulan özel tim en seçkin askerlerden oluşuyor. Karakterler öyle özenli seçilmiş ki her biri senden ben den biri. Ama o üniformayı giyince her biri birer kahramana dönüşüyor. Üniformalarında Bozkurt amblemi, Türk Bayrağı tüyleri diken diken eden detaylar… Dokuz Oğuz Karargahında Türkiye, KKTC, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Doğu Türkistan, Kırım gibi Türk dünyasının efsane liderleri ve bayrakları yer alıyor.

Yüzbaşı Batur Karanlık, Albay Tomris Yaprak, Tuğ General Ali Osman Bozkır ve diğer oyuncular her biri üst düzey performans gösterdiler. Dizide benim için sürpriz olan Kırım sürgününe yer verilmesi idi. 1944 yılında Stalin zulmüne uğrayan Kırım Tatar Türklerinin Özbekistan’a sürgünü çok kararında aktarıldı. Sürgünde 5 yaşında olan Yüzbaşı Batur Karanlık’ın dedesi “ Sürgünü hatırlıyorum eğer tek bir Türk askeri görseydim o sürgün olmazdı” diyor ve torununu Türk dünyasında zulme uğrayan Türklere yardım etmesi için motive ediyor.

Dokuz Oğuz Timi ilk görev yeri olarak Özbekistan- Afganistan sınırında yaşayan göçebe Özbek Türklerine yapılan zulmü önlemek için yola koyuluyor. Eşkıyalarca Yurtları yakılan, çocukları kaçırılan göçebe Türklerinin imdadına göğsünde Ayyıldız, omuzunda Bozkurt amblemli Türk askeri yetişiyor ve iki Türk boyunun karşılaşması kahramanların buluşması olarak aktarılıyor. Ağlamamak elde değil…

Özetle bu dizinin her karesinde ayrı bir anlam, ayrı bir mesaj yer alıyor. Türk Dünyasını kapsayan, kucaklayan ve biz biriz diyen muhteşem bir yapı. Senaristini, yapımcısını, oyuncularını kısaca Türk Dünyasını bir ordu yapan bu ekibi ayakta alkışlıyorum.