Roma imparatorluğu muhteşem bir devlet kurmuştu.

Hukuk, teşkilat, sanat ve felsefede, modern dünya bile hala referans olarak Roma İmparatorluğunu gösterir. Büyük komutan ve büyük devlet adamları vardır. Devlet adamlarının ilk dönemde çoğu filozoftu. Modern hukuk kaynağını Roma'dan alır...

Roma İmparatorluğu dünyanın üçte ikisini yönetir hale gelmiş, artık doğal sınırlarının ötesine geçmişti.

Gerilemeye Ne Zaman Başladı?

Zevke, gösterişe ve ihtişama olan düşkünlükleri devleti işlemez hale getiridi.

Peki Ne Tür Zevkleri Vardı?

Gösteriş.. Göşteriş.. Lüks..Lüks.. Çok lüks hayat takıntıları artık "istek" değil "ihtiyaç " halini almıştı. Hayat standartlarında en ufak bir düşüşte, hayatın yaşanamaz hale geldiğine inanırlardı.

Yemekli toplantılarda, birbirinden lezzetli yüzlerce yemek çeşitlerinden tatmak isterler, midelerinde yer açmak için sarayın özel odasında bulunan " Kusak Havuzları" na gider kusar, tekrar gelir yerlerdi. Ünlü kusak havuzları Romalılardan literatürünüze girmiştir; ki bunu sık sık yazdığımı hatırlıyorum.

Yabancı misafirlere ya da elçilere gösteriş için, dünyanın en güzel Tavus Kuşlarını getirir, o muhteşem renkleriyle gösteri yaptırır, bu muazzam gösteride ağzı açık kalan misafirlerin şaşkınlığı geçmeden, tavus kuşunu keser, pişirir yerlerdi.

İhtiyaça göre değil, isteklere göre yaşanan hayatın tatmin olması mümkün değil.

Lüks ve gösteriş kültürden öte eğer ihtiyaç halini almış ise o topluluğun doyması mümkün değildir.

Mütevazi Topkapı sarayı varken dünyayı yöneten bir devlet, lüks ve gösteriş için yaptırdığı Dolmabahçe sarayında beka sorunu yaşamaya başladı. Bugün de Köşkten Beştepeli saraya taşınınca aynı sorunlara düçâr olmamız tarihten ders almadığımızın göstergesidir.

İbret alınacak tek kaynağımız tarihtir. Tarih ölü hadiseler yığını değildir, bilakis tarih canlıdır ve her an yaşanır. Gelecekte bir gün "bugün" ile karşılaşacağız.

Tarihten yeterince ibret aldığımızı sanmıyorum. Silkinip kendimize gelmek için yarın çok geç olabilir.

Çok şükür, çok şükür Rabbime.. Biz henüz tavus kuşunu kesip yemiyoruz.!