Peki,  bu konuda Yüce Allah ne diyor, herhangi bir tarifi var mı, kutsal kitabında belirleyici, sınırları çizilen somut bir ayeti var mı?

Araştırdık ve bulduk.

Tam da bugünün şaşkın ördeklerini anlatan şu ayeti hep birlikte okuyalım:

"Yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz erdemlilik, iyilik değildir. Asıl erdemli, iyi kişi Allah’a, âhiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlere iman eden; sevdiği maldan yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, yardım isteyenlere ve hürriyetini kaybetmiş olanlara harcayan; namazı kılıp zekâtı verendir. Böyleleri anlaşma yaptıklarında sözlerini tutarlar; darlıkta, hastalıkta ve savaş zamanında sabrederler. İşte doğru olanlar bunlardır ve işte takvâ sahipleri bunlardır." (Bakara 177)

İşte esas tarif, esas ölçü budur.
Allah mihenk taşını koymuş, iyiliği, fazileti erdemliliği böyle anlayacaksınız diye bize yol gösteriyor.

Allah'ı, Resulünü, kitabını aradan çıkaran gaflet, dalalet içinde olan muptezel kişi bu satırları iyi oku, adam gibi sağa sola yalpa yapmadan oku...  Bakara 177' de sıralanan ilkeler sende yoksa önce kendine gelmeye çalış, yok inatçılık yapıyorsan sen iyi değil asi bir kişisin, her isyankara takılan anarşist etiketini boynunda taşıdığını kabul et.

Bize düşen burada kendimizi toplayıp hizaya gelmemizdir.
Allah ölçüyü koymuş.

Ahh! Bir de bunun zıdları var; kendisini inanıyor gibi gösterip hırsızlık, talancılık, kayırmacılık, sahtekarlık peşinde koşuyorsa bu ölçülere göre o da anarşistlerden bin beter haldedir. 

Herkes kendini...
Hepimiz kendimizi...
Sigaya çekelim ve diyelim ki:
Biz neyiz, biz kimiz?