İlki İstanbul’da İkincisi Atina’da gerçekleştirilen ve kurucu başkanlığını İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yaptığı 10 ülkeden 73 belediyenin yer aldığı B40 Balkan Ağı Zirvesi Atina gerçekleşti.  

Bu zirvede Tekirdağ’ı Trakya Kent Belediyeler Birliği Müdürü ve Şarköy Belediye Başkan Yardımcısı Cemal Ogün Kürümoğlu ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fatih Ünsal temsil ettiler. 

Zirvede önemli kararlar alındı fakat öne çıkan en kıymetli başlık Ekrem İmamoğlu’nun teklifi ile Balkan coğrafyasında yeşil dönüşüm sürecini yönetmek amacıyla, “B40 Yeşil Kalkınma Bankası” kurulması teklifi oldu.

***

Böyle büyük, kıymetli bir zirvede sevdiğim bir arkadaşım, Cemal Ogün Kürümoğlu’nun yer alması beni fazlasıyla mutlu etti.

Ogün Kürümoğlu Trakya Kent Belediyeler Birliği Müdürü ve Şarköy Belediye Başkan Yardımcılığı görevlerini başarıyla sürdüren kıymetli bir kardeşimiz.

Genç yaşta uluslararası organizasyonlarda yer alması, ilimizi temsil etmesi Tekirdağ’ın geleceği açısından çok önemli.

Hep yakınıyoruz;

Bürokrat yetiştiremiyoruz, gazeteci yetiştiremiyoruz, akademisyen yetiştiremiyoruz diye…

İstediğin kadar üniversite bitir, mesleğini yala yut, uluslararası tecrübe olmadığı sürece mahalli kalırsınız gezmek, görmek, dokunmak, hissetmek bakış açınızı buna göre belirlemek sizi rakiplerinizden her zaman bir adım öne çıkarır.

İşte Tekirdağlı Ogün Kürümoğlu ismi uluslararası bir “bürokrat” olarak iyiden iyiye pekişiyor. Kendisini zaten çok iyi yetiştirdi, diplomaları duvarlarını süslüyor, yabancı dili akıcı düzeyde konuşuyor. İşte bu kabiliyetlerini uluslararası organizasyonlarda tecrübeye dönüştürüyor, dünya vatandaşı oluyor. Bizim için en kıymetli olan tarafı bu ‘dünya vatandaşı’ olmak.

Ogün uluslararası organizasyonlarda dostluklar kuruyor, yarın bu dostlukların meyvelerini toplamaya başlayacak, birçok ortak projelerin altında imzası olacak Tekirdağ kazanacak. Daha yolun çok başında, gün gelecek belki de ülke çapında etkili bir isim olacak, sadece Tekirdağ’ı değil ülkemizi temsil etme fırsatı bulacak. Ogün gibi daha nice onlarca - yüzlerce genç yeteneklere ihtiyacımız var. Turizm denince akla sadece deniz gelen yöneticilerden bu şehrin kurtulması lazım. Dünyayı gören, etkileşim sağlayan taze, vizyonlu beyinler ile bu kent dünya markası olmaya aday olacaktır.  

Kutlarım Ogün kardeşim daha nice uluslararası zirvelerde seni görmek istiyoruz, başarıların daim olsun, hayal ettiklerine bir an önce kavuşasın.

***

B40 Balkan Zirvesi’ne şu şehirlerin belediye başkanları katıldı: 

İstanbul, Atina, Belgrad, Bijeljina, Burgaz, Çanakkale, Dıraç, Dimitrovgrad, Edirne, Filibe, Karnabot, Kırcaali, Kırklareli, Laktaşi, Lefkada, Midilli, Patras, Podgoritsa, Pula, Saraybosna, Selanik, Sofya, Split, Stara, Tekirdağ, Tiran, Troyan, Üsküp, Veliko, Zenica, Kotor, Niksiç, Zagreb, Pire, Trikala, Nea Smyrni, Kumanova, Pilea-Hortiatis, Veria, Korint, Karditsa, Orta Korfu ve Diapontian Adaları, Ayios Dimitrios, Halkida, Zografu, Kalamata, Paleo Faliro, Pallini, Argos-Mikines ve Avlona. 

Avrupa Bölgeler Komitesi Başkanı Vasco Alves Cordeiro, Eurocities Başkanı ve Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella ve Eurocities Genel Sekreteri Andre Sobczak da zirveyi, uluslararası kuruluş temsilcisi olarak izledi.