Muhtarları Toplamak Kolay...!

Ahmet Soyuer'e kulağına eğilip,  "Muhtarları toplamak kolay, önemli olan bu iş dünyasını burada Tekirdağ' da toplayabilmektir" dedim; tebessüm etti. Bu hal vücut dilinde, "Doğru" anlamına gelir.

Soyuer' le Abi-Kardeş münasebetimiz 1980' lere gider. Ben İpsala Gümrüğünde (1981-85) Gümrük Muhafaza Memurluğu yapmaktaydım. Enis Sülün, Ahmet Soyuer ara sıra Yunanistan' a çıkış yaparlardı. Tanış olmamız böyle başladı.

Barbaros' da Asyaport inşaatına başladığı zaman gerek şahsen, gerek gazetemiz olarak hep yanında olmaya özen gösterdik. Çünkü milli duygularına güvencim tamdı. İnşaat boyunca yaşadığı zorlukları, liman faaliyete geçtiği zaman memleketin neler kazanacağını hep anlatmaya çalışıyordu; anlayan anlıyordu ama muhalif olanlar da az değildi.

MSC TÜrkiye Gemisi gelmeden 20 gün evvelinde ofisinde tam 2,5 saat baş başa sohbet ettik. Sohbetin ortasında kalk gidelim bak sana ne göstereceğim dedi. Asansörle bodrum kata indik, son model jipini kullandı ve limana girdik. Bir büyük geminin başında durarak yük hakkında görevliden aldığı bilgileri bana dinletti. Yük Rusya' dan geliyor, burada Süveyş üzerinden Pakistan'a gidecek. Yük nohuttu. Nohutu avuçladık, ovuşturduk, gayet güzel taneliydi.

Soyuer; bu liman sayesinde memlekete döviz kazandırıyoruz, biz olmasaydık gemi PİRE Limanına uğrayacaktı. Evet olay budur: Döviz kazandırmak!

MSC Türkiye Cumhuriyetin 100 yılına denk geldi veya getirildi ve muazzam bir törenle gemi İş dünyasına, bürokratlara, STK' lara, siyasi partilere, belediye başkanlarına özenle tanıtıldı.

Benim en çok dikkatimi çeken şu oldu değerli okurlarım: MSC' nin sahibi damat Deigo Aponte' nin törene eşiyle birlikte gelmiş olmasıdır. MSC dediğin zaman biraz değil epey düşünmek gerek! Dünyanın en büyük deniz ticareti yapan bu firmanın Türkiye ayağına bağlı Medlog Nakliyatı ve özellikle Asyaport limanını hesaba katacaksınız. İstanbul, Mersin, İzmir ve Tekirdağ gibi illerde; limanları, nakliyatı ve lojistik depoları ile 4500 personel istihdam eden dev bir yapı tasavvur ediniz; işte onun sahibi İtalyan Dieogo ile beni başbaşa getirip, İngilizce olarak "En güzel dostlarımdan biri, arkadaşım, değerli kardeşim" gibi methiyeli sözlerle övmesi beni epey duygulandırdı. Elbette konumum bu övgülere layık değil biliyorum ancak Soyuer' in çevresine nasıl bir değer verdiğini ifade edebilmek için önemlidir.

Soyuer' in törene nasıl hazırlandığı konusunda sosyal medyada yeteri kadar paylaşım yapıldı. Ben bu hususta tekrar yazmayı zait görüyorum.

Sonuç olarak; Ahmet Soyuer bu şehir için, ülkemiz için ekonomik anlamda çok büyük merkez nokta oluşturduğu dikkatlerden kaçmadı. Dünya; Barbaros' u, Tekirdağ' ı, Türkiye' yi ASYAPORT limanı adıyla daha bir yakından öğrenmektedir. Asyaport' un 2022 yılı için ihracat rakamı 110 milyon doları aştığını tahmin ediyorum Asyaport 1200 kişiyi istihdam ediyor.

Dünkü tören Ahmet Soyuer' in; sevgilerle, takdirlerle ve dostluklarla kuşatıldığını gösteriyor; bundan daha büyük bir mutluluk, gurur olabilir mi? Eyfel Kulesinden 100 mt. daha uzun olan dünyanın en büyük konteyner gemisinin adı: TÜRKİYE' dir. Bu da çok özel bir ayrıcalık.

Damadı Dieogo Aponte, İngilizce yaptığı konuşmanın sonunu Türkçe olarak şöyle bağladı:

- Yaşasın Cumhuriyet...

- Yaşasın Türkiye!

Ve aynen bizler de Tekirdağ'a katma değer katan Ahmet Soyuer dostumuza Allah sağlıklı, uzun ömürler versin diyoruz.

NOT: İştirak eden büyük kalabalığın içinden gördüğüm aşina isimler:

--------------------------

Prof. Dr. Mustafa Şentop, Valimiz, Kaymakamımız, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Hüseyin Uzunlar, E. Milletvekili Mustafa Yel, E. Milletvekili Enes Kaplan, Tekirdağ Esnaf Kefalet Kredi Koop. başkanı Ali Rıza Eti, Süleymanpaşa Esnaf Kredi Koop. Hamdi Şılga, Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay, Çorlu TSO Başkanı İzzet Volkan, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata, Hayrabolu Belediye Başkanı Osman İnan, CHP Tekirdağ İl Başkanı Özgür Taşmerdivenli, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Av. Ali Gümüş, MHP Tekirdağ İl Başkanı Fethi Şirin, İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Gökhan Metiner, Kiremitçiler Madencilik AŞ. Bekir Kiremitçi, CHP Tekirdağ Eski İl Başkanı Volkan Nallar, AK Parti Süleymanpaşa Eski İlçe Başkanı Sezai Çetin, Eski Belediye Başkanı Kadir Çebi, Tekirdağspor Eski Başkanı Ahmet Biler... Basın, çok sayıda iş dünyasının CEO' su, STK temsilcileri.