RAMAZAN BAŞLADI VE MÜNAFIKLAR DA...
Oruç, her yönüyle incelenmeye değer bir olaydır. Sağlık başta olmak üzere fakirlik, zenginlik, ekonomik, komşuluk vs. birbirine olan bağlantıları, etkileri tüm detaylarıyla bilimsel olarak ortaya konabilirse insanlık hatta diğer canlılar da bundan istifade edecektir. Çünkü merhamet duygusu bu ayda çok kabarır.
Kur´ an-ı Kerim bilimi destekleyen, teşvik eden, bilime dayanan bir dindir. Kur´ an ayetleri, Hz. Muhammed (as)´ a 610 yılında gelmeye başladı ve 23 yılda tamamlandı. İlk vahiy IKRA´ (oku) olmuştur.
Ramazan ayının 26. gecesi vahyin indiriliş anıdır ve Kadir Gecesi olarak anılmaktadır. Bu dönemde peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V) 40 yaşındaydı ve ilk ayetle birlikte peygamberliği de resmen tebliğ edildi.
Cebrail (as) vasıtasıyla sözlü olarak getirilen emir ve yasaklara vahiy denir. Vahiyler, Peygamber efendimize intikal ettikten sonra ayet olarak adlandırılmaktadır. Sahabe nazarında adı vahiy değil ayettir.
Oruç ibadeti İslam´ ın onbirinci yılında emredildi. İslam´ın beş şartından biri oruç hicretten bir buçuk sene sonra şabân ayının onuncu günü farz kılındı. Ramazan orucunun farz kılınışının delili; kitap, sünnet ve icmâ ile sabittir. İlgili ayet şöyle der: ?Ey iman edenler! Sizden öncekilere oruç farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Umulur ki (günahlardan) korunursunuz.? (Bakara / 183)
Cumayı cumartesiye bağlayan gece teravih namazı başlandı. Yatsı ile beraber kılınan rekât sayısı 33´ dür. (13 rekat yatsı+20 rekat teravih) Teravih namazı sünnet hükmündedir. Peygamber Efendimiz zamanında birkaç kez mescitte 20 rekât olarak cemaatle kılınmış daha sonra Hz. Ömer zamanında 20 rekât olarak kılınması sürekliliği başlatılmıştır.
Buraya kadar genel bilgiler üzerinde durdum. Şimdi özele geçeyim:
Ben ilk gece teravih namazını Hürriyet Mahallemdeki Osmanlı Can Camiinde kıldım. Caminin içi dışı ve üst katları (kadınlar üst katta) lebalep doldu. İlk vaazı kürsüden hitap eden Emekli Müftümüz Mahmut Gürlen Hoca Efendiden dinledik. Hocamız Arif Nihat Asya´ dan mısralarla okurken oldukça coştu, heyecanlandı. Namazı da İdris Hoca kıldırdı. İdris Hoca güzel sesiyle cemaati yormuyor.
Namazın hitamında ise cemaatin bir kısmı kahve ve parklara çay içmeye, sohbete yönelirken bir kısmı da haliyle evlerine döndüler.
İlk gece teravihleri her zaman tıka basa olmakta... İnşallah tüm ay boyunca bu ilgi aynen devam eder. İnsanlar gerçekten bu gecelerde çok ayrı bir manevi atmosferde yaşıyorlar. Sanırım ilahi bir lütuftur. 5 vakit namaza başlayanlar da çoğunlukla ramazan ayında başlıyor.
Ama din yıkıcılığında mühendislik yapan ukalalar teravih namazı diye bir namaz yok diye ahkâm kesmeye başlayacaklardır. Bunu her ramazanda özellikle yapıyorlar. Şeytanın eli ayağı bağlanırken şeytan olmayan münafık takımı teravihten camiden namazdan halkı uzaklaştırmak için özellikle bu ayı kolluyor. Ne diyecekler? Teravih diye bir şey yoktur, dine sonradan sokulmuştur!... Vatandaşın camilere akın etmesi onları rahatsız ediyorsa bilelim ki münafıktırlar; başka bir adları olmaz.
NOT: Camilerde yapıtığımız ibadetler, tuttuğumuz oruç, aldığımız abdest, bunlara dair uyacağımız hususların tümü Hanefi Mezhebi´ ne göre yapılmaktadır. Çoğu kişi yaptığı ibadette hangi mezhebe uyduğunu bilmemekte veya farkında değildir. Mezhep düşmanlığı oyunu içine kendimizi düşürmeyelim.