Gazete olarak, Tekirdağ´ ı seven bir köşe yazarı olarak daima projeler üzerinde durmaya çalışıyoruz.
Maksadımız ilimizi kalkındırmak, işsizliğe çareler aramaktır.
Bu düşüncemiz paralelinde bugün bir türlü verimli hale getiremediğimiz Yeni Liman projemiz hakkında birlikte fikir yürütelim istedim.
Yeni Limanın son sahibi AKPORT idi. Zarar ettiğini açıklayarak birkaç yıl evvel işletmeden çekildi ve yerine devlet kendi işletmesiyle devam etmeye başladı.
Ama söylentiler, ihale edilmek suretiyle limanı yeni sahiplerine teslim edileceği yönündedir.
Efendim yeni sahip denildiğinde limana en çok yakışanın Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi olacağına gönülden inanmaktayım.
Bu konuyu Koop. Bşk. Ali Rıza Eti ile de birkaç kez görüştüm. En büyük endişeleri ihale rakamlarının güçleri üzerinde seyretme ihtimalidir.
Devletimizin, en fazla para veren firmaya limanı vermesi yasallık açısından doğru ama doğrudan ileri bir de ?Mutlak doğru? gerçeği var. AKPORT güçlüydü ama dayanamadı.
Tekirdağ´ da bir TETAŞ örneğini dikkate alalım, yerli esnaf birleşerek güçlü bir sermaye oluşturdu ve Belediye Toplu Taşıma İhalesini almayı başardı ( 2020´ de 7 yıl sona erecek) TETAŞ, çalışmasına devam etti ve Bolu Toplu Taşıma İhalesini de alarak hizmetine başladı.
Bu güzel örnekten yola çıkarak diyebiliriz ki, Tekirdağ olmasa Trakya Motorlu taşıyıcılar Kooperatifleri, o da yeterli olmazsa Marmara bölgesi baz alınarak limanımız gerçek sahipleriyle buluşturulur.
Liman hizmetlerinin yerli esnafımızın uhdesine geçmesi halinde en başta işsizlik konusunda muazzam bir iyileşme yaşanacaktır.
Kamyoncu esnafının yüzü gülecek katma değerlerle Tekirdağ´ ın kasasına sıcak paralar girecektir.
Bir başka konu da, ?Birlikte Olursak Başarırız? sözünün gerçeğe dönüşecek olmasıdır.
Yasallığa evet; herkes ihaleye girer o da tamam ve önemli olan ihaleyi kazanmaktır... Bu mantık bir yere kadar geçerlidir ancak işletmecilik becerisi başka bir şey, bu liman ehil insanlar elinde gelişebilir. Liman ile Kooperatif arasındaki mesafe yaya olarak sadece üç dakikadır.
Sayın valimize, milletvekillerimize, siyasi erkin temsilcilerine ve de konsorsiyum lokomotifinin başı olacak Ali Rıza Eti başkana burada çok büyük hamleler düşmektedir. Gelin el birliğiyle bu limanı harekete geçirin.
Ben hayalimi ortaya koydum, sizler de beğendiyseniz bu formüle katkılarda bulunabilirsiniz.
Hayırlı cumalar efendim.