30 yıllık ihmalin sebebini düşünüyorum: İçinde Karabağ' ın elden çıkışı, Hocalı katliamı var. İhmalin başında Özal var.

Tayyip Erdoğan Bey, "Biz Menderes' in, Özal' ın devamıyız" demişti. Ermeniler, Azerbaycan / Karabağ meselesi zuhur ettiği zaman Özal Azerbaycan için, "Onlar Şii, biz Sunniyiz, Onlar İran'a daha yakın" diyerek (15 Şubat 1990) Karabağ' ı Ermenilerin kucağına bırakmıştı.

O büyük işgalden sonra tüm dünya Ermenilerden yana olmuş hem katliamlara, hem işgale  seslerini çıkarmamıştı. Dünya tablodan memnundu, taki 2020' ye kadar.

Ermeniler; Hocalı Katliamı, Karabağ' ın işgali dahil Türklere karşı birçok zulümde bulundu ancak zulmün de bir sonu vardı ve nitekim Ermeni çapulcuları, 2020' de Karabağ' dan ağlata ağlata, bağırta bağırta çıkarıldılar.

Siyasi varlık kaynağını Menderes ve Özal' a dayandıran Sn. Erdoğan, Özal felsefesine rağmen Karabağ' ı kurtarmak için neden harekete geçtiğini tarihe bırakalım. Özal gerekli desteği  o gün verseydi belki de bunlar yaşanmayacaktı.  İhmalle, Karabağ' ın  30 yıl düşmanda kalmasına sebep olurken,  Erdoğan zamanında müdahale etmeyi başarmıştı.

Erdoğan' ın hamlesi Türkiye namına, Türk' ün ruhuna uygundu, Tarih bu olayı altın kalemiyle, kan kırmızısı mürekkebiyle yazacaktır.

Karabağ şahane bir sonuçtur ancak Erdoğan bundan sonrası için, "Biz Menderes' in, Özal' ın devamıyız" demeye devam edecek midir diye sormadan edemiyorum.  Karabağ' dan 1 yıl sonra  Türk Devletleri Teşkilatı kurulmuştu.  Adım adım, sırasıyla Turan' a mı gidiliyor? 

Not: 2020' de Karabağ kurtarıldıktan 1 yıl sonra 2021' de Türk Devletleri Teşkilat oluştu.