Macar misafirimiz Prof. Dr. Andras Biro Tekirdağ´a geliyor.
TSO salonunda bugün (17.00) çok önemli bir forum var; sorular sizden, cevaplar Turan ülküsüne inanmış Andras Biro´dan...
Sosyal medya aracılığıyla binlerce kişiye davetlerimizi ilettik.
Üçüncü kez Tekirdağ´a gelen misafirimizin en önemli vasfı, Macaristan Turan Vakfı´ na başkanlık ediyor olması, ancak böyle bir forum ilk kez tertip edildiğinden önemi büyüktür.
Neden Turan vakfı?
Macarlar kendilerini Hunların bir kolu sayıyor ve oradan biz Türklerle akraba olduklarına inanıyorlar. Dolayısıyla, Ziya Gökalp´ den öğrendiğimiz Türklük mefkûresinin ateşleyici motoru TURAN ülküsü 100 yıl sonra Andras Biro öncülüğünde tekrar harekete geçmiş bulunuyor.
Macaristan´da 2 senede bir yapılan bu kurultaya tüm Türk dünyasın; çadırlarıyla, tuğlarıyla, atlarıyla, geleneksel kıyafetleriyle gelinmekte ve 100 binler şeklinde katılım olmaktadır.
Tekirdağ´dan da her defasında daha fazla iştiraklar oluyor.
Türkiye´ de pek anlaşılamayan Turan ideali dünya düzleminde giderek kabul görmektedir.
Andras Biro, insan ırkları dalını inceleyen antropoloji profesörü olarak Kazakistan´da yaptığı bir araştırmada genetikleri birbirine tıpatıp benzeyen bir topluluk bulmuş ve sonuçlarına bakarak demiştir ki, işte bu topluluk ile biz aynı kökten geliyoruz. (konferansta bu konuyu özellikle sormanızı dilerim)
Özellikle hemşerilerimden istirham ediyorum:
Sakın ola ki basit bahanelerle bu tarihi fırsatı kaçırmayın. Ufak tefek işlerimizi birkaç saatliğine tehir edebiliriz ama bu ilim adamını, bu gönül adamını her zaman bulamayız. Andras Biro 6 Nisan´ da İstanbul´a geldi ve konferanslar vererek bize misafir oluyor.
Peki, Tekirdağ´ la alakası neye dayanmaktadır?
Macarlar için çok arz eden bir Rakoçi müzemiz var, esas bağ budur. Bu müze sayesinde 40 yıl evvel Erdoğan Erken öncülüğünde bir Macar Fahri Konsolosluğu kuruldu. Macar Dostluk Derneği de bu sebeple faaliyete geçti. Kamu yararına bir dernek olarak biz, (Türk Ocağı) işin ucundan tutmaya çalışıyoruz. Ayrıca Tekirdağ-Macar ilişkilerini çok önemseyen bir belediyemiz mevcut. Hepsi bir araya gelince ortaya sıcak, samimi, kültürel ilişkiler çıkıyor.
Çok değerli dostlarım; tarihi bir güne tanıklık yapmanızı diliyorum. İnşallah bizleri misafirlerimiz karşısında yalnız bırakmayacaksınız. İnanıyorum ki; sizler de bir ev sahibi olarak karşılamada güzel bir katkı sunarak Tekirdağ´ mızın sesini Macaristan´ da yankılatmış olacaksınız.
Gelin birlikte, ?Bir Elin Nesi Var, İki Elin Sesi Var? Diyelim.