Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel'in istifasıyla başlayan süreç, çıkmaza girmiş durumda. AK Parti'nin Tekirdağ Büyükşehir ve Süleymanpaşa'da kazanabilecek bir adayı yok gibi görünüyor. Bu nedenle, önümüzdeki aylarda "AK Parti Cüneyt Yüksel'i mi yedi, Tekirdağ AK Partiyi mi?" sorusu sık sık sorulacak.

Cumhur İttifakı, 2023 seçimlerinin mutlak galibi havasıyla yerel seçimlere güçlü bir şekilde girmeyi planlamıştı ve Tekirdağ Büyükşehir belediyesini alma ihtimali vardı. Ancak, bu ihtimal çok uzak görünüyor olsa da imkânsız değil. Büyükşehir adaylığı için sağda bir ittifak yaparak CHP'nin karşısına blok olarak çıkmak… Eğer bu başarılırsa, belki bir şansları olabilir.

AK PARTİ’NİN BELEDİYELERİ DE TEHLİKEDE

2019 yerel seçimlerinde Süleymanpaşa, Hayrabolu ve Kapaklı Belediyelerini kazanan daha sonra DSP’den AK Partiye katılan Marmaraereğlisi Belediyesi ile 4 belediye sahibi olan AK Parti’nin 4 belediyesini de kaybetme ihtimali büyük olasılık.

Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata 11 ilçe belediye başkanları arasında en kötü hitabete sahip olan bir isim. Propaganda sürecinde bu dezavantajının yanına bir de STK’lardan ve iş dünyasından yitirdiği destek eklenecek. İktidar partisine daha fazla yatırım almak ümidiyle geçen fakat bu noktada yetersiz olan Ata’nın tekrardan aday gösterilmesi durumunda 2024 seçimlerinde M.Ereğlisi Belediyesini kazanma ihtimali çok zayıf gibi görünüyor.

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin vaatlerini yerine getiremediği söyleniyor. İcra noktasında pasif kalan Mustafa Çetin’in vaat ettiği projelerin ancak küçük bir kısmını hayata geçirebildiği dillendiriliyor. Sosyal ilişkilerindeki tutarsızlıklar Kapaklıların eleştirdiği diğer bir konu olarak karşımıza çıkıyor. 2023 genel seçimlerinde aldığı oya güvenerek AK Parti Genel merkezi bu isim üzerinde ısrar ederse hüsrana uğrama olasılığı epey yüksek.  

Hayrabolu Belediye Başkanı Osman İnan’ın en büyük handikabı çok kibar, çok nazik olması. Siyaset üzerine konmadı, yakışmadı. Halk bu ismi doktor olarak bağrına bastı ama belediye başkanı olarak çok sevdiğine emin değilim. İcraatlar, yatırımlar konusunda Hayraboluluların memnuniyetsizliği çok yüksek. İktidar Partisinin nimetlerinden hayal ettikleri oranda faydalanamadıklarını her Hayrabolu ziyaretimizde işitir olduk.

Süleymanpaşa Merkez ilçe belediyesi Ak Parti için en travmatik belediyelerden oldu. Cüneyt Yüksel’in istifa ettirilmesinden sonra en kuvvetli aday Ak Parti Süleymanpaşa ilçe Başkanı Sezayi Çetin olarak görünüyor. Çetin’in siyasi tecrübesi, halkta olan karşılığı ve tanınırlığı en büyük avantajı. Genel merkez takviyeli vaatler stratejisi ve Sezayi Çetin’in performansı Ak Partiyi yarışa sokabilir. Aksi durumda 2024 seçimlerinde mağlubiyet kaçınılmaz.

AK Parti cephesinden kısa değerlendirmemiz bu şekilde. Sonraki yazımda hangi ilçede hangi isim daha başarılı olabilir ihtimalli üzerinde yoğunlaşacağım.  

Sağlıcakla kalın.