Aklı kesmek deyiminin hikâyesi
Bu hafta da bir deyim açıklaması ile yolumuza devam edelim.
Deyimimiz "Aklı kesmek" anlamı ise : Bir şeyin olabileceğine, yapılabileceğine inanmak.
Aklı kesmek deyiminin hikayesi ise şu şekilde:
Dünyaca ünlü hekim İbni Sina matematik, felsefe, astronomi, fizik, kimya alanlarında da zamanının önde gelen isimlerinden biriymiş. Denilene göre bu deyimin hikayesi de onun başından geçen bir olaya dayanıyormuş. Küçük bir çocukken, babası İbni Sina'nın çok zeki olduğunu fark edip onu matematik ağırlıklı eğitim veren bir okula göndermiş. İbni Sina'nın matematiği iyiymiş iyi olmasına da geometride zorlanıyormuş. Derslerde çok sıkıntı çekmeye başlamış. En sonunda dayanamamış okuldan kaçmış. Babasının korkusundan eve de dönememiş. Yol üzerinde denk geldiği bir kervana katılıp bilmediği yerlere doğru yola çıkmış.
Kervandakiler, su getirme işini ona vermişler. Kervan bir gün bir kuyunun yanında mola vermiş. İbni Sina su almak için kovasını kuyuya daldırmış. O sırada kuyunun kenarının epey aşınmış olduğunu görmüş. Sanki biri elinde taşla kuyunun kenarını yontmuş. İbni Sina kuyunun kenarının niçin aşındığını merak etmiş ama çok da üzerinde durmamış. Kovası su dolunca yavaş yavaş çekmeye başlamış. O sırada kovanın da ağırlığıyla ipin taşın kenarına sürttüğünü, taşın bu yüzden aşındığını fark etmiş. Çok şaşırmış.
Urgan gibi yumuşak bir cisim nasıl oluyor da sert ve çetin bir taşı böyle kesiyor. Demek ki herhangi bir işte azmetmek, çaba harcamak, sabır ve direniş göstermek başarının temelidir. Mermer urganı nasıl kesmişse benim aklım da matematik derslerini aynı şekilde ve zaman içinde kesebilir. O günden sonra okuluna dönüp sabır ve dikkatle derslerine sarılınca ilmin kapıları ona açılmış.
Bu deyim, bir işi başarabileceğine inanmak ve bir işe başlamadan önce şartların yeterli olup olmadığını tartmak anlamında kullanılır.