Nihayet merakla beklenen aday listeleri açıklandı. Eksiklerin tamamlanması veya değişikliklerin yapılabilmesi için partilere tanınan ek süre var ama, bundan sonra çok fazla bir değişiklik olacağını beklememeliyiz. İsimler aşağı yukarı belli olmuştur. YSK listelerde yer alan isimleri tek tek inceleyerek aday isimlerini resmileştirecektir. 

Bir önceki Genel seçimde İYİ Parti Edirne 1.sıra adayı Prof.Dr.Mehmet Akalın  böyle bir talihsizliği yaşamış, adaylık başvurusunda iki günlük bir hata nedeniyle YSK tarafından adaylığı iptal edilmişti. Yerine 2.sıradaki aday Orhan Çakırlar’ın eşi aday olarak bildirilmiş, o da daha sonra istifa ettirilerek sayın Orhan Çakırlar’ın önü açılmıştı.  1.sıra sözü verildiği için MHP’den istifa ederek İYİ Parti’ye geçen sayın Çakırlar derin bir üzüntüyle sarsılırken, asıl şoku sayın  M. Akalın yaşamıştı. Yani kaderinde ne varsa onu yaşıyor insan. Sonuçta kader ağlarını örmüş, Orhan Çakırlar yeniden şans bulmuş, Milletvekilliği gibi şerefli bir görev ve unvan ona nasip olmuştu.  

Kadim dostum Orhan Çakırlar bu dönem listelerde yok. Parlamentoda bulunduğu dönemde belki sesini fazla duymadık diye eleştirebilirsiniz ama yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde zaten parlamento işlevsiz hale düşürülmüştü. Ama onun dürüstlüğünü, mukaddeslerimize bağlığını, davasına sadakatini, Edirne sevdasını  onu tanıyan herkes bilir. Sadece arkadaşı olarak değil, aynı zamanda seçmeni olarak kendisine hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyor, sağlıklı, huzurlu uzun  bir ömür diliyorum. 

Bu seçimde sayın Meral Akşener’in çok değer verdiği Prof.Dr.Mehmet Akalın Edirne İYİ Parti 1.sıra adayı. O bir Uzunköprülü. Yardımseverlikleri ve hayır işlerinde cömertlikleri ile bilinen Dramalılar ailesinin sevilen bir bireyi, başarılı bir akademisyen. Milliyetçi ülkücü düşünceleri nedeniyle Rektörlük hakkı gasp edilen, sağ sol ayırımı yapmadan kapısını çalan tüm öğrencilerin derdine derman olmaya çalışan ve üniversitede çok sevilen Mehmet hoca Edirne’nin şansıdır bence. Ben sayın Akşener’in onu İstanbul ilinde değerlendireceğini düşünüyordum. Edirne olunca daha çok sevindim. Çünkü listelere baktığımızda diğer partilerin Uzunköprü’yü unuttuklarını veya pas geçtiklerini görüyorum. Uzunköprü seçmenlerinde oluşan ve giderek artacak olan tepkilerin adresi  bu nedenle İYİ Parti olacaktır. Uzunköprülü’ler bu bilinçle sandığa gideceklerdir. 

Aday listeleri açıklandığında her partide bazı tepkilerin ve istifaların olması normaldir. Yüzlerce, binlerce aday adayının olduğu yerde empati yaparak kendinizi Genel Başkanların yerine koyarak düşünmenizi öneririm. Öne alınan seçimde sanırım birçok il ve ilçede temayül yoklaması yapan ender partilerden birisidir İYİ Parti. Keşke ön seçimle belirlense adaylar. Ama onun da sakıncaları yok mudur?  

Mehmet Akalın  İstanbul’dan gösterilse, belki en genç aday olarak aynı aileden Hasan Akalın sıralamaya girecekti. Yahu emeklerini ve gayretlerini hiç kimsenin inkar edemeyeceği Ekrem Demir yok listede. Ve onlar başta olmak üzere diğer aday adayları bile lidere ve partiye bağlılıklarını deklare edip, teşkilatın başarısı için canla başla çalışacaklarını belirtirken istifaları nasıl yorumlamamız gerekir size bırakıyorum. Haklı oldukları itirazlarını dile getirecek farklı yöntemleri de deneyebilirlerdi. Hele hele Aytun Çıray gibilerin, yerini beğenmeyip adaylıktan vazgeçtiklerinde yaptıkları , partiye ve yıllarca beraber mücadele ettiği dava arkadaşlarına zarar veren açıklamalarına ne demeli?  Ben varsam oley, ben yoksam yansın Roma! Biraz insaf yahu! Yeni partilerin, omurgasını bulana kadar bu tür davranışlarla, hatta ihanetlerle karşılaşmasını da ben şahsen olağan karşılıyorum. Su akar yolunu bulur diye düşünüyorum. 

CHP’ye ne diyelim? Kendinizi sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerine koyar mısınız bir an için. Sistem % 50+1’i dayatıyor.Tahminen %30 oya sahipken hedefe ulaşabilmek için ittifaklara mecburdur CHP. Oylar dağılmasın, bir yerde toplansın, Meclis’de çoğunluğu yakalayıp sistemi değiştirelim dediğiniz anda 4 partinin adaylarına listelerinizde kontenjan ayırmak zorundasınız. Öyle yaptığınızda yıllarını örgüte vermiş birçok partilinin şansını da yok etmiş oluyorsunuz. Ne  yaparsanız yapın kırılanlar, hatta istifalar olacaktır. Açın sosyal medyayı, görün CHP’lilerin öfke dolu yorumlarını. Yahu en aktif milletvekillerinden  Okan Gaytancıoğlu, çok takdir gören Gürkan Güneser yok listede. Ama sonuçta Ediz Ün de CHP’li kardeşim, diğer adaylar gibi. Velhasıl zor iş bu aday tercih sıralaması. 

MHP bence doğru bir ismi yazdı 1.sıraya. Ali Özer adam gibi adamdır.2002 seçiminde de aday olmuş, kazanmasına rağmen MHP barajı geçemediği için milletvekili olamamıştı. Yıllardır karakterini değiştirmeyen, emrolunduğumuz gibi doğru yaşayan bir dava adamıdır Ali Özer. Edirne MHP’de güçlü bir sinerji oluşturacağı kesin. 

AKP kendi koyduğu kurala esir oldu, üç dönem kuralı gereği mevcut milletvekillerinin % 65’i aday olamadı. En çok orada tepki beklenirdi değil mi? Var mı isyan? Orada da bir genel Başkan var. Var mı listelere itiraz? Seçmeni adayları merak bile etmiyor, ölene kadar Reis diyor. Başarsın başaramasın sonuna kadar Tayyip diyor. Böyle bir teşkilatı yenmekse amaç; kol kırılsa bile yen içinde kalmalıdır. Tartışmaların yeri seçim meydanları değil, kongre salonları olmalıdır. Ben listelerde yer bulamayan adaylara sabır, sükunet temenni ederken, adı kesinleşen tüm şanslı adaylara da başarılar diliyorum.