Tekirdağ’ın Merkez Süleymanpaşa İlçesi Yağcı Mahallesinde gerçekleşen tanıtım günlerinin ilki 2019 yılında yapıldı. 10-11 Mayıs tarihleri arasında devam edecek tanıtım gülerinin açılış programı bugün gerçekleşti. Yurtdışından 2, Türkiye’den 21 firmanın yer aldığı açılış günlerinde çeşitli tohum yetiştirme teknikleri, bilimsel çalışmalar sergilendi.

Tarım girdilerindeki yenilikleri ve teknolojik gelişmeleri yerinde inceleme fırsatı sunan tanıtım günlerinin açılış konuşmasını Önder Çiftçi Kooperatifi Başkanı Mehmet Aykut yaptı.

Aykut konuşmasında: Önder Çiftçi, kuruluşundan bugüne kadar geçen 36 yıllık süreçte tüm tarım kuruluşları ile birlikte çalışarak her zaman yeniliklerin ve değişimlerin öncüsü olmuştur. Önder Çiftçi olarak hedefimiz Türk tarımına gerek duyulan bilgiyi üretici koşullarında en kolay ve en karlı şekilde uyarlamaktır. Bugün günümüzdeki iletişim araçları ile dünya büyük gözükse de son derece küçülmüş durumdadır. Dünyadaki her bilgi kısa sürede ulaşabilir duruma gelmiştir. Bu sebepten ülkemiz çiftçileri dünyadaki rakipleri ile rekabet gücünün artırılması için büyük uğraşlar vermektedir. Bugün birlikte olduğumuz Tarım müdürlüklerimiz Namık Kemal Üniversitemiz, Araştırma Enstitülerimiz ve bizleri destekleyen tüm kamu kurumlarıyla beraber aynı zamanda uluslararası firmaları katkıları ile bu tarla günü alanını sizler için organize etmeye çalıştık.

 Amacımız Trakya bölgesindeki üreticilerimizin üretimdeki yeni teknolojileri görerek kendi işletmelerinde kullanabilmelerini sağlamaktır. Bizde bir söz vardır. Çiftçinin gözü kulağıdır. Bu sebepten ziyaret eden üreticilerimizin uygulamalarını bizzat yerinde şahitli olarak ve görerek karar vermelerini amaçladık. Bu alanda kullanılan çeşitler dahil olmak üzere birçok yerli tohum firmamızın kendi geliştirdiği yerli ve milli çeşitler bugün bu tarla günü alanında üreticilerimize tanıtım yapacaklardır. Aynı zamanda üniversitemiz, araştırma enstitülerimiz yeni çeşitleri, üretimleri hakkında bilgiler sunacaklardır. Birçok yerli ve yabancı temsilci bölge üreticimizin kullanabileceği yeni teknolojik ürünler konusunda ziyaretçileri bilgilendireceklerdir. Aynı zamanda Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile beraber en güncel konuda ki projesini bu alanda da ortak bir deneme çalışması altında yapmayı kararını vermiştik. Bu proje dahilinde farklı buğday tiplerinin kuraklığa karşı dayanım seviyelerinde gelen tüm ziyaretçilerimize gözlemleme fırsatı sunacağız.

Değerli misafirler, bugün yani önümüzdeki Pazar günü 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü. Ben de bu vesileyle tüm çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler gününü kutluyorum. İnşallah bol bereketli, alın terinin karşılık bulduğu iyi bir sezon olur. Sözlerime burada son verirken emeği geçen tüm arkadaşlarımıza, kardeşlerimize gönülden teşekkürü bir borç biliriz. Gelen tüm katılımcı arkadaşları da sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Etkinlik 10-11 Mayıs 2023 tarihleri arasında Sabah 09.00’dan 18.00’e kadar 2 gün boyunca devam edecek. Etkinliğe Trakya bölgesinde faaliyet gösteren çiftçileri büyük ilgi göstermesi bekleniyor.

Editör: Fatih ERGE