MÜTEAHHİDİ YARIM BIRAKMIŞTI

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesi Nusratlı Mahallesi sınırları içinde bulunan müteahhidinin yarım bırakıp kaçtığı 160 daire 5 blokluk Panorama Evleri yılan hikayesine dönmüştü. Kooperatifle ile müteahhit anlaşma yaparak inşaata başlamış, müteahhit kendisine düşen daireleri sattıktan sonra inşaatı yarım bırakarak kayıplara karışmıştı. Uzun uğraşlar sonunda mağdur olan daire sahipleri bir araya gelerek inşaatı bitirme kararı aldı. Kat malikleri bir yönetim oluşturdu ve sitede 8 dairesi olan Şeref Yalçınkaya’yı da yönetici seçti. Hızlı bir şekilde çalışmaya başlayan Yalçınkaya, yarım kalan inşaatı tamamladı. Bu süre zarfında imar barışından da faydalanan Yalçınkaya, siteyi tamamladı.

BASIN AÇIKLAMASINDA TARTIŞMA ÇIKTI

Sitede evi olan bazı kişiler, Yüklenici Firma Yetkilisi Şeref Yalçınkaya’nın kendisini evlerine sokmadığını iddia ederek bir basın açıklaması yaptı. Yüklenici firma tarafından alacağım var denilerek dairelerine dokulmadıklarını, sitenin girişinin kazıldığını ve elektrik panosunun tahrip edildiğini söyleyen sitede evi olanlar site içerisinde basın açıklaması yaptı. Bu esnafa basın açıklamasının olduğu yere gelen yüklenici firma ve firma ortakları ile ev sahipleri arasından tartışma çıktı. Tartışma arbadeye dönüştü. Bir süre iki tarafından tartışmasının ardından olaya jandarma ekipleri müdahale etti. Her iki tarafta birbilerinden şikayetçi oldu.

YÜKLENİCİ FİRMA YETKİLİSİ ŞEREF YALÇINKAYA AÇIKLAMA YAPTI

Yalçınkaya, “Buranın müteahhiti 2010’da zannedersem buraya özel bir imar alarak bu inşaata başlamış. Biz de buranın mükemmel bir proje olmasından dolayı gayrimenkul alan insanlardan birileriyiz. Her zaman herkesin aldığı gibi geldik, beğendik. Daha sonra buranın müteahhitinin burayı bitirmemesinden dolayı ben işe başlarken sekiz tane benim gayrimenkulüm vardı burada. Dedim gayrimenkulümüz zayi olmasın, kurtaralım hem de milli servet açısıyla baktım ben olayın. Geneline işe başlamadan önce benim gibi mağdur olan arkadaşlara ulaştım önce. Zeytinburnu’nda tekstil işi yapan, benim gibi tekstil işi yapan, toptancılığı yapan ve sekiz tane gayrimenkul olan arkadaşla görüştüm önce. Sekiz sizde, sekiz de bende. Birlikte buraya bir çare bulalım. Malımız zayi olmasın diye biz bu işe girdik.

İMAR AFFINDAN FAYDALANDIK

Yalçınkaya: Bu işe girdiğimizde işin farklı boyutlarıyla karşılaştık. Örneğin buranın ruhsatı bitmişti. Ve biz çivi çakamıyorduk. Bunun için yapmamız gereken nedir diye resmi kurumlarla görüştük. O dönemde imar affı yasası vardı. Bir imar affı yasasından faydalandık. B C E blokların imar başvurusunu yapıp o gün üç yüz yetmiş dört bin TL ödeme yaparak imar barışından faydalandık. Bu paranın tamamını daha kimseden üç beş arkadaştan geldi. almadan iş sorunu çözülsün diye cebimizden ödedik. Cebimizden ödedik. Sonra işe başlayalım dedik. Bir işe başlamak için yönetim kurma kararı aldık. B C E bloklara sadece yönetim kurulum istedik. Diğerleri ne? Herhangi bir bağımız olmasın. Çünkü bizim mallarımız B C E bloklardaydı. A ve D bloklarda da kooperatifin malı vardı. Ben burayı ayrı tuttum. Sonra işe başlamak için işe geldiğimizde yüklenici firmalarla anlaşma yaptığımızda içeride bir site yönetimi olduğunu öğrendik. Site yönetiminin bir başka firmayla anlaşma yaptığını büyüklenici olarak ve bu firmanın anlaşması bitmediği sürece de bizim içeri giremeyeceğimizi anladık. Bunun böyle olmayacağını, bu bir zorbalık olarak düşünsek de hukuken de şikayetlerimizi yapsak da yapılan anlaşmanın doğrultusunda bir neticelere ulaşamadık.

YILAN HİKAYESİNE DÖNEN SÜRECİ ANLATTI

Yüklenici firmayla oturup anlaşma kararı aldık. Dedik kardeşim burayı kaç yılda bitirebilirsin. Dedi ki siz ne zaman parasını öderseniz ben o zaman bitiririm dedi. Dedim sizin cebinizden harcayacak paranız yoksa insanlardan toplamak zordur konumuna getirdik. Bu da dedi ki o zaman benim paramı ödeyin. Ben çekip gideyim. Haklıydı. O günlerde onunla biz tartıştık. Hatta darp edildim. Kavga edildim diğeri kavga ettim demeyeceğim. Darp edildim. Savcılık şikayetlerim oldu. Mahkememiz oldu. Karakol şikayetlerimiz oldu. Daha sonra mahkemelerden yorulduğum için şikayetimden vazgeçtim. Şahısla oturduk yaptığı işin anlaşmasını yaptık, ödemesini yapacağız. Bu arada şahsın Oflaz İnşaatı isim kullanıyorum. Kendisi de doğrulayacaktır. Şahsın kooperatifle yapmış olduğu anlaşmadan, kooperatiften 200 bin TL alacağı olduğunu söyledi. Kooperatif şahsın kendisine iki daire verebileceğini, paraların olmadığını söyledi. Kooperatif kendilerine daire verirken daire fiyatlarının burada yetmiş bin TL ile yetmiş beş bin TL. Çünkü atıl durumdaydı burası. Hani nasıl öyle bir fiyat oluyor derseniz, zaten herkes o dönemde o fiyatlarda elden çıkarmanın hesabını yapıyordu. Sonra geldiler bana. Bu soruda sen halledersin. Lütfen bunun ödemesini yap. Bu iki daireyi sen al dediler. Dedim tapuları ne zaman verirsiniz? On beş gün sonra veririz dediler. Sözleşme yaptık. Şahsın hesabına iki yüz bin TL attım. O gün kırk bin dolar bozdurdum. Bozdurduğum paranın makbuzları da duruyor. Şahsın hesabına attığım tarih de duruyor. Ve aradan on beş gün geçti. Tapular gelmedi. 2019 on birinci ayında bu sözleşmeyi yaptık. Bugün 2023’ün altıncı ayına giriyoruz ve hala bu tapularım gelmedi. Buna rağmen ben geri durmadım. Bugün gelir yarın gelir bir anlaşma yolu buluruz.

BEN FİRMAMI BU İŞİN ALTINA KOYDUM

Harcamalar yapmaya başladım. Yüklenicilerle anlaştım. Baktım yükleniciler para almadan iş yapmak istemiyorlar. Toplanan paraya göre iş yaparsın sözleşmesi yaptığında da hiçbirinin onu toplayarak yapabileceğine inancım olmadı. Buraya bir torba çimento dahi alamıyorduk. Öyle bir ismi vardı buranın. Öyle bir ismi vardı. Faturayı kestiriyordum. Adamın hesabına parayı gönderiyordum. Adam yüklemeyi öyle yapıyordu. Ben firmamı bu işin altına koydum. Firmamı koymadan önce site yönetimi diğer yükleniciyle sözleşmesini fethettiğinde benimle bir sözleşme yaptı. Ben bu zamana kadar sözleşmenin hiçbir şartını yükümlülüğe koymadım. Çünkü koyduğumda ticari amaçlı olacaktı bu. Ne zaman ki ben artık işi bitirdim. Ödeyenler ödemeyenler kısımlarına ayırdım. Ne zaman ki konu oturuma gelme noktasına geldi? Ödemeyenler karşında bir grup oluşturdu. Ben saygı duydum. Oluşturabilirsiniz ama burası hukuk devleti. Kimse kimseye mobbing uygulayamaz dedim. Ve ben bunu çok fazlasıyla ben burada hissettim. Bunları hissettim. Bunun karşılığında da her kurumu evrakları gönderdim. Eğer buranın kooperatifi yükleniciden önce müteahhitle yaptığı anlaşmada hak edişe göre müteahhite, gayrimenkul vermiş olsaydı şu an elinde kırk, kırk beş tane gayrimenkulü tutmuş olsaydı biz mağdur olmayacaktık kırk beş gayrimenkulü kime isteseler kime verseler bu inşaatı bitirirdi.

KENDİ GAYRİMENKULDEN PARA ÇIKTI CEBİMDEN

Şimdi sekiz tane benim gayrimenkulüm var. Harcadığım parayı geçiyorum. Iİlerine bugünün parasıyla iki yüz elli bin lira, sekiz tane gayrimenkulde iki milyon lira. Ortak kullanıma bugünün parasıyla sekiz yüz bin lira. Üç milyon lira gibi harcadığın para harcını kendi gayrimenkulden para çıktı cebimden. Benim gibi buradaki diğer insanların da gayrimenkullerine bu paralar çıktı. Verenler oldu. Benimle birlikte hareket edenler oldu. Çok çok sıkıntılar yaşadık biz burada. Genel kurulu mafya var insanlar bastı. Hani diyorlar ya mafya dışarı mafya dışarı. Görmediler mafyayı burada

Editör: Fatih ERGE