İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından, NKÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı öğretim üyeleri Rumeli ve Kıbrıs Türküleri dinletisi sundu.

NKÜ Tanıtım Filmi ve KKTC tarihi ile ilgili sinevizyon gösterisinin ardından, Ankara’da belirlenmiş programları sebebiyle konferansa katılamayan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un mesajı okundu.

Törenin açılışında konuşma yapan Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM, “Milli Davamız Kıbrıs, Balkanlar, Kafkaslar, hatta Ortadoğu belki bizim davalarımızdan. Ama Kıbrıs davamız her zaman tam bir milli dava olarak herkes tarafından kabul edildi ve her zaman da vazgeçilmez olarak görüldü” diyerek, Mavi Vatan’a bütün gücümüzle sahip çıkmamız gerektiğini vurguladı.

Vali Aziz YILDIRIM’ın ardından konuşan NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu TÖRE’yi Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde ağırlamaktan duydukları memnuniyeti belirterek, “Bugün burada gerçekleşen bu kıymetli organizasyonun, iki ülkenin Üniversiteleri arasındaki iş birliklerinin gelişmesine katkı sağlayacağına gönülden inanıyorum. Bu vesileyle Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Yavru Vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çok daha fazla akademik, bilimsel ve sosyal faaliyetlerde yer alacaktır” dedi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bizim Milli Davamız ve Kırmızı Çizgimiz olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. ŞAHİN, “Türkiye Cumhuriyeti’nin her bir kurumu gibi Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi de her zaman Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ve halkının yanında ve onlarla bir bütündür” şeklinde konuştu.

Tekirdağ NKÜ Konfesans Salonu

Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN konuşmasının ardından, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu TÖRE’ye, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğü Senato kararına istinaden; Türk Milletine ulusal ve uluslararası düzeyde sağlamış olduğu değerli katkılardan dolayı ve 19 Ocak 2023 tarihinde Üniversitemizi ziyaretlerinin nişanesi olarak “Türk Milletine Hizmet Ödülü” berat takdiminde bulundu.

Ödül Töreni sonrasında KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu TÖRE, “Milli Davamız Kıbrıs ve Mavi Vatan” konulu bir konferans verdi.

Konuşmasına Türk Devletleri Teşkilatı’nın önemini vurgulayarak başlayan Zorlu TÖRE, Türk Birliği’nin kurulması gerekliliğini zamanında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de ifade ettiğini belirterek, her zaman Türk Birliği’nden yana olacaklarını söyledi. Kıbrıs Adası’nda yaşanan gelişmeleri ve günümüzdeki durumu tarihsel bir perspektiften aktaran TÖRE, 1570’lerden itibaren Osmanlı Devleti’nin hakimiyeti altındaki Kıbrıs’ın zaman içinde İngiliz sömürgesi konumuna geldiğini ve özellikle Rum ve İngilizler’in adadaki Türk varlığını tanımadığın vurguladı. Kıbrıslı Türkler’in çeşitli teşkilatlar ve yerel direniş örgütleri kurarak baskılara direndiğini ve Kıbrıs davasını var güçleriyle sahiplendiklerini söyledi.

Eskiden olduğu gibi, Kuzey Kıbrıs üzerinde oynanan oyunların günümüzde de çeşitli uluslararası oluşumlar ile devam ettiğine dikkat çeken Zorlu TÖRE, sözlerini “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bizim milli devletimizdir. Bir Türk devletidir. Bu Türk Devleti yoluna devam edecektir. Hiç kimse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ortadan kaldıramaz” diyerek noktaladı.

Konferans sonunda Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM ve Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu TÖRE’ye NKÜ prestij yayını olan “Namık Kemal: Hayatı-Düşünceleri-Eserleri” adlı kitabı takdim ettiler. KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu TÖRE de Kıbrıs Gazileri’ni sahneye davet ederek kendilerine takdimde bulundu. Program günün anısına toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu TÖRE, Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM, Cumhuriyet Başsavcısı Soner GÜL, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Ünal BİNGÜL, Vergi Mahkemesi Başkanı Ersin ERYILMAZ, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Tekirdağ Barosu Başkan Vekili Av. Orçun URAK, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ahmet ÇETİN, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan FINDIK, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt YÜKSEL, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet ATA, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Uğur ÖZCAN, AK Parti İl Başkan Vekili Niyazi KAYHAN, MHP İl Başkanı Süleyman Fethi ŞİRİN, Süleymanpaşa AK Parti İlçe Başkanı Sezai ÇETİN NKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ, Prof. Dr. Gülsüm ÖZKAN, Prof. Dr. Murat TAŞAN, NKÜ Genel Sekreter Vekili Dr. Öğr. Üyesi Fatih TUNA, Genel Sekreter Yardımcısı Adnan ARABUL, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK temsilcileri, basın mensupları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Editör: Fatih ERGE