İHMALİN FATURASINI KİM ÖDEYECEK?
Aslında hiçbir şey yazmak gelmiyor içimden. Ortada 24 ölü,yüzlerce yaralı varken,feryat ve figanlar ciğerlerimizi parçalayıp içimizi yakarken tam bir duygu kilitlenmesi yaşıyor insan.Daha önceki kazalar canlanıyor hafızalarda. Yanılmıyorsam Sakarya Arifiye hattında hızlı tren faciasında 41 canımızı yitirmiştik.Bu sefer ilçemiz Uzunköprü´den hareket edip İstanbul Halkalı´ya gitmekte olan tren Tekirdağ Çorlu´da raydan çıkarak takla attı ve korkunç bir kazaya neden oldu. Giden masum canlara mı yanalım,yoksa hiç bitmeyen ihmallere ve sorumsuzluklara mı isyan edelim, inanın bilemiyorum.
Bakan çıkmış açıklama yapıyor;neymiş efendim,çok yağmur yağmış da menfezi şişirmiş de,menfezi aşan sular travertenlerin altındaki toprağı göçürmüş de,sabahleyin bir tren daha geçmiş ama bir şey olmamış da,mış mış da da mış mış,miş miş de miş miş. Bu hat yıllar sonra bakımı yapılarak daha yeni ulaşıma açılmış,Uzunköprü´lüler ve bölge insanı tarafından ucuz ulaşım nedeniyle sevinçle karşılanmıştı.Hatta AKP ilçe başkanı Çağatay Yılmaz bu güzel hizmeti sahiplenerek kondüktörün yanında gazetecilere poz bile vermişti diğer siyasilerle birlikte. Maalesef tanıtım ve reklam olunca koşan çok oluyor,bir facia yaşanınca sorumlu olanlar birden yok oluyor.
Bu olayı da kaza ve kader deyip geçiştirecek miyiz çok merak ediyorum.Yağsın diye toplu dualara çıktığımız yağmuru mu sanık sandalyesine oturtacağız? Yahu bırakın mühendisleri,demiryolu emekçilerini,sokaktaki en cahil insan bile menfezin kenarlarının betonla güçlendirilmesi gerektiğini bilir. Aksi takdirde bugün değilse bile en yakın bir gelecekte tonlarca ağırlığı olan vagonların sarsıntısıyla o gevşek toprağın kayacağını ve havada kalan travertenlerin başımıza felaketler getireceğini söylemek kehanet mi sayılacak?
Kaza ve kader.İnce konular bunlar. Kaderimizde varsa elbette acı tatlı her şeyi yaşayıp göreceğiz.Amenna.Ama bir de kazanın,yani olayın gerçekleşmesinde payı olanları,görevini layıkıyle yapmayan sorumluları da arayıp bulmayacak,hesap sormayacaksak bu felaketleri nasıl önleyeceksiniz.? Kimdir bu demiryolunu inşa eden firma veya müteahhit?Kimdir yapı denetim ve kontrol mühendisleri,elemanları? Daha korkuncu,demiryolu Sendikası temsilcisinin bir televizyon kanalında söyledikleri.Bu menfezlere istinat duvarı yapılıp desteklenmesi için iki defa ihaleye çıkılmasına rağmen ödenek yokluğundan ihaleden vazgeçilmiş olması.Yazıktır yahu. Hep böyle açıklamalar yapılıyor felaketlerin ardından.İyice kahroluyoruz o zaman.
Bunca felaket yaşandı bu ülkede.Bir kaç garibanın üstüne kaldı hep ihale. Böyle büyük felaketlerin yaşandığı gelişmiş ülkelerde görevden almaya bile gerek kalmaz,sorumlu olanlar derhal istifa eder.Bizim ülkemizde ise siz,bir Başbakan,bir Bakan,hatta bir müsteşarın, yaşananlardan ben sorumluyum deyip istifa ettiğini duydunuz mu? Hiç olmazsa bu son olaydan sonra eş, dost, yaran yerine işleri ehline vermenin ne kadar önemli olduğunu hep birlikte yeniden düşünmek zorundayız.Çünkü ehil insanlar az hata yaparlar,ama hatalı iseler de zaten vicdan azabı ile yanarlar ve o makamda durmazlar.İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı.
Ölenlere rahmet, yarasının acısı ile kıvranan kardeşlerimize acil şifa, ocaklarına ateş düşenlere de güçlü sabırlar diliyorum.