Sosyal medya özel hesabından paylaşımdır. Araştırma yazısı.

Savunma sanayiine cumhuriyetin ilk yıllarında çokça önem verilmiş . Ancak herkesin bildiği şekilde hemen hemen hepsi olumsuz yani akamete uğramış.

Buna rağmen 1950 de MKE ,1973 de TUSAŞ gibi kurumlar faaliyete geçirilmiş.

Savunma sanayiine tekraren ilk ciddi yatırım fikri ;1974 Kıbrıs barış harekatından sonra başlamıştır. Türkiye’ye uygulanan silah ve ekonomik ambargolar bu fikri tetiklemiştir. Devletin bu yönde çalışmalara bu tarihlerde başladığı bilinir. Bunun için 1975 yılında ASELSAN kurulmuştur.

On iki eylülde İktidara el koyan askeri cunta da bu fikirden vaz geçmeyip destek vermeye devam etmiştir.

HAVELSAN 1982 de ,ROKETSAN 1988 faaliyete geçerken, ileride başarıları ile gurur duyacağımız ;1983 de FNSS ve 1984 de BAYKAR , 1985 de (% 46.2 General Elektrik ortaklığı ) TEİ gibi firmaların kurulması ile bu şirketler savunma sanayii ikliminin oluşmasına katkı sunmaya devam edegelmişlerdir.

Bütün bu oluşumlar esnasında yakalanan başarı ; ülkemizin olduğu kadar; aynı zamanda bilim yuvalarımızdan yetişen teknisyen ve mühendislerimizindir.

O dönemlerde dünya çapında her yıl ilk beş yüze giren bir kaç tane üniversitemiz olurdu. Bilim adamlarımız dünya çapında endam ederlerdi. Bunlar hem savunma sanayi ve hemde diğer bilim dallarının gelişmesinde mezun ettikleri öğrenciler vasıtasıyla katkı yaparlardı.

Bu günkü savunma sanayiini bu duruma getiren nesil beğenmediğimiz ikibinli yılların öncesine aittir. O dönemde yetişenlerin bu işte katkıları ve emekleri vardır.Hala da işi alıp götüren nesil onlardır.

Şu anda yirmili yaşlarda olup üniversiteyi bitirenler, yirmibeşli yaşlarda master ve doktoralı hale gelecekler ve ne yapacaklar çok merak edenlerdenim. Bu günkü savunma sanayiini alıp daha yükseklere uçuracaklar mı?

Yoksa yerinde patinaj mı yaptıracaklar ?

Veya gerileme dönemine mi girecek hep birlikte göreceğiz.

Benim acizane kanaatim ise: Üniversitelerimizin bu günkü durumuna bakınca çok umutlu değilim.

Geçmiş yirmi yılı bilim ve insan yetiştirilmesi açısından heba edenleri; gelecek yirmi yıl için çok acil tedbirler almaya davet ediyorum….

Hasan Arpacı