HABER: FATİH ERGE
İnternet Medayacıları Federasyonun etkinliğinde konuşan RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu: Türkiye'de yerleşik olarak faaliyette bulunan DW, Amerika'nın Sesi, Euro News İnternet sitelerinin RTÜK mevzuatına tabi olduklarından hareketle bu konunun uzmanlarımız tarafından hazırlanan raporla kurulumuza sunulmasıyla birlikte bu 3 internet sitesinin RTÜK'ten lisans alması yükümlüğü karara bağlandı ve karar yazılımından sonra kendilerine tanınacak 72 saat süresince eğer ki kurumumuzdan lisans almak için başvurmazlarsa bu 3 internet sitesinin Türkiye'de erişime kapatılmasıyla ilgili süreç başlayacak.
DW ve Amerika'nın sesi alınan bu kararla açıklama yaptılar RTÜK tarafından alınan bu kararla 2023 seçimlerine tırnak içinde yurt dışı menşeyli özgür medyanın sesinin kesilmesine yönelik bir adım olarak yorumlandığını ifade ettiler.
Çok fazla geriye gitmeyelim sadece 1 hafta geriye gidelim: Almanya'da yayın yapan RT Almanya RTÜK'ü tarafından lisansı olmadığı gerekçesiyle yayınlarına son verildi. Almanya gibi bazı ülkeler söz konusu olan kendi egemenlik hakları olduğunda veya milli çıkarları olduğunda kendi mecralarında başka bir ülkenin sınırsız şekilde yayın yapma hakkının olmadığını düşünüyorlar. Ama söz konusu kendi yayın mecralarının yurt dışı operasyonları olduğunda maalesef bu hakkı basın özgürlüğüne yapılan bir engel, ifade özgürlüğüne sansür olarak nitelendiriyorlar bunun da gerçek olmadığını tamamen elimizdeki kanun çerçevesinde hareket ettiğimizi ifade etmek isterim. Eğer ki bizim öyle bir amaçla hareket ettiğimiz iddiası doğru olsaydı bizim dün kurulda vermiş olduğumuz kararlara BBC Türkçe'nin de eklenmesi gerekirdi. Ama BBC Türkçe sadece İnternet haberciliği yaptığı için yani, kendi internet sitesini kullanarak geleneksel anlamda yayıncılık faaliyetine yer vermediği için biz BBC Türkçe'nin lisans alma yükümlülüğüne sahip olmadığını da ifade ettik.
Başta sosyal medya olmak üzere internetin tamamen denetimsiz, başıboş olması dünyanın hiçbir ülkesinde kabul edilebilir bir şey değil. Biraz önce örnek verdiğim gibi Avrupa'da bunun düğmesine ilk basan Almanya... Hepiniz biliyorsunuz Almanya'da 2017 yılında yürürlüğe giren sosyal medya yasası her geçen gün arttırılıyor. 2021 yılının Haziran ayında yapılan son yasa değişikliği ile Alman hükümeti kullanıcıların şifrelerine erişim hakkına sahip. Fazla uzağa gitmiyoruz AB ülkesinden bahsediyoruz. Bu yüzden internet üzerindeki düzenlemenin yakında meclise geleceğini düşündüğümüz dezenformasyon yasası ile alakalı sizlerin de bu bakış açısına sahip olmanızı önemsiyorum.