Tekirdağ Odak Haber kaynaklı haberde: Trakya Tohumcular Derneği Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Toruk, özel açıklamalarda bulundu. Son 52 yılın en kurak döneminin yaşandığını belirten Toruk, 20 gündür yağan aralıklı yağmurların üreticinin yüzünü güldürdüğünü belirtti. Toruk, Nisan ve Mayıs yağmurları da bu şekilde geçerse kuraklığa bağlı rekolte düşüklüğü Trakya bölgemizde yaşanmayacaktır dedi.

20 gündür devam eden aralıklı yağışların tam çiftçinin istediği şekilde yağdığını belirten Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk; ‘’Meteorolojik verilere göre daha önce ki yılların ortalamalarına baktığımızda ülkemiz bu kış son 52 yılın en kurak yılını geçirdi, ülke genelinde. 18 Şubat’a kadar ülkemiz de ki kuraklık gerçekten çok yoğundu, 18 Şubat’tan sonra yağışlar başladı. Yaklaşık 20 gündür de özellikle bölgemiz ve bütün Türkiye genelinde haberler alıyoruz, çok yoğun tam istediğimiz gibi, istediğimiz aralıklarla yağmur alıyor bütün ülkemiz. Tabi bunun yansıması gerçekten ürünlerimiz, bitkisel üretim açısından çok önemli bir yansımaydı ve bugün de burada bulunduğumuz tarlada da o kış kuraklığını tamamen atlattık gibi gözüküyor ve ürünlerimiz mükemmel bir şekilde gelişiyor.’’ Dedi.

KIŞ KURAKLIĞINI TAMAMEN ATLATTIK

Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk; ‘’Tabi ki biz o zaman şöyle bir tespitimiz vardı. Özellikle erkenci bölgeler, Trakya gibi, kıyı bölgeleri gibi alanlarda, kışın bitkilerin erken kardeşlenme yapmasından dolayı biraz bitki strese girdi ve kardeşlenme problemimiz var bölge genelinde ancak o kardeşlenme problemi de son 20 günlük yağışlardan sonra mevcut kardeşlerin tam dolması ve istediği besini almasıyla bir nebze de olsa gidermiş olacağız. Tabi o korktuğumuz Mart’ın 10’nuna kadar korktuğumuz kuraklıktan şuanda kurtulmuş vaziyetteyiz, ülkemizde ki %40,%50,%60’lara dayanan rekolte düşüklüğü beklentisi şuanda ortadan kalktı.’’ İfadelerini kullandı.

GEÇEN YIL Kİ REKOLTE RAKAMLARINI YAKALAYACAĞIZ

Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk; ‘’İnşallah bundan sonra da yağışlarımız, özellikle ilk bahar yağışları dediğimiz yani mevsim geç olduğu için, Nisan sonu, Mayıs ortasına kadar olan yağışlarımız sürerse ülke genelinde rekoltemizde sadece kış kuraklığından meydana gelecek verim düşüklüğü ile atlatacağız. O da çok büyük olmayacaktır ama şuana kadar özellikle Trakya bölgemizde hem arpada hem buğday ’da hem de önümüzde ki günlerde ekilen yada bazı yerlerde ekilmeye başlanan Ayçiçeğinde kuraklık tehlikesi ortadan kalktı gibi gözüküyor. İnşallah yağışlar böyle devam eder. Tabi tarımın olmazsa olmaz yağış ve çevresel faktörler, şuan da hiçbir problemimiz yok gayet güzel gidiyor. Mayıs ayında da yağışlar gelirse biz bölge olarak geçen seneki üretim rekoltemize yaklaşacağız.’’ Diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Fatih ERGE