Toruk, hibrit ayçiçeği tohumu alakalı yaptığı açıklamada: Trakya Tohumcular Derneği yani Trakya bölgesinde faaliyet gösteren tohumcuların bir derneğimiz var o dernekte faaliyet gösteriyoruz.

Tabi son dönemde hibrit ayçiçeği ile ilgili çok basında ve müthiş bir çalışma yapıyoruz. Yaklaşık iki yıldır Kalkınma Ajansımızın desteğiyle hibrit ayçiçeği tohumunda yerli milli vurgusu yaparak hem ortak olduğumuz Trakya Tohum AŞ. hem de kendi şirketimiz Sarı Tohumculukta ve bununla birlikte bu sene iki üç firmamız daha yerli milli ayçiçeği üretimine başladık.

Bunun nedeni de şu; Trakya Tarımsal Araştırma bölgemizde uzun yıllardır beraber çalışıyoruz ve Türkiye'deki Ayçiçeği Tohumunun Referans Araştırma Enstitüsü. Tabi neden ayçiçek tohumuna böyle merak sardığımı söyleyeyim. Türkiye'de dört tane türde 100% dışa bağımlıyız. Bunlardan en önemlisi de ülkemiz için hibrit ayçiçek tohumu. Aslında ülkede baktığımızda 100% dışa bağlıyız. Ancak dünyadaki global ülkelerin Türkiye'deki üretimlerini hem iç piyasa hem dış piyasada çok büyük bir satışları var. Hatta şunu söyleyebilirim dünya üzerindeki hibrit ayçiçek tohumluk üretiminin 85% ini ama 35% Türkiye'de üretiliyor.

HİBRİT AYÇİÇEĞİ ÜRETTİK SATIŞINDA ZORLANDIK

Bizim derdimiz şu, bunu milli hale getirip milli olarak bizim üretmemiz gerekiyor. Bizim firmalarımız çünkü biz Trakyalı tohumcular şunu aslında ispatladık bizim ürettiğimiz arpa ve buğday çeşitleri Türkiye'de hakim çeşitler oldu. Tamamen kendi ıslahımızdan çıkan hem buğdayda hem arpada Edirne Araştırma Enstitüsü olsun, Namık Kemal Üniversitemiz olsun, özel firmalarımız olsun gerçekten çeşitlerimiz çok başarılı ve şu anda da Türkiye'de hakim durumdayız. Bunu buğdayda yapabildiğimize göre hibrit Ayçiçek tohumunda da yapabiliriz dedik yola çıktık.

Ama bu gerçekten çok zor bir süreç. İki yıldır çok büyük mücadeleler vermemize rağmen hem Kalkınma Ajansı arkamızda hem ortak kurumumuz olan Tohum AŞ. olmasına rağmen üretim yaptık. Üretim yaptığımız üretimi satışını çok zorlandık.

Neden zorlandık?

Ülkede maalesef şöyle bir olay var; global firma olan hem ekonomik gücü hem arge gücü hem de pazardaki güçleri çok fazla. Çok yoğunlar şöyle söyleyebilirim onların işte 150- 200 kişilik bir pazarlama ağı var bizim işte 3-4 kişilik pazarlamamız, onların sonsuz sermayeleri var. Bizim sermayemiz yok. Onların eskiden geldikleri için bir güvenleri var. Bizim öyle yeni yeni oluşmaya başlayan bir güven var. Sermaye birikimimiz yok, onlar da sermaye var. Tabii bu konuda biz çalışırken kamudan destek almaya çalıştık. Tarım İl Müdürlüklerimiz, İlçe Müdürlüklerimiz, Tarım Bakanlığımız geçen sene bize müthiş bir yol verdi, destek verdi ancak maalesef devam etmedi. Bu sene Türkiye'de açılan ihalelerde yerli milli vurgusu kesinlikle yapılmadı. Bir ilimiz haricinde, İstanbul Tarım İl Müdürlüğümüz isim de veriyorum. Yerli Milli ve Türkiye Cumhuriyet Tarım Bakanı Tagem'in geliştirdiği çeşitleri alacağız dedi. Diğer il müdürlüklerimiz ilçe müdürlerimiz yağlık ayçiçeği dedi.

MÜCADELEYİ BIRAKMAYACAĞIZ

Şimdi yağlık ayçiçeği deyince tabii ki bizim biraz önceki saydığım şeyden dolayı çiftçilerimiz ya da kamu kurul yetkililerimiz tabii daha büyük global firmaları tercih ettiler. 75%'inin Tarım Bakanlığından 25% çiften alarak tohum dağıtma ihaleler açtılar. Burada da biz yerli milli olarak Trakya Tohumcular Derneği ve Trakya Çiftçi olarak çok mağdur edildik. Nedeni şu; belki Tarım Bakanlığının teki projeleri yani boş yer kalmasın diye Bakanlığımızın açtığı ihalelerde bütün yerler hibrit ayçiçeği tohumu dağıtılırken yerli milli tohumun biz en azından 30% şart getirmesini talep ettik. Ama yapmadılar maalesef biz üretimimizin yüzde ellisini satamamışken, yani ülkemizde kamu kurumlarının açtığı ihaleler atıyorum, 20 birim iken bunun 15 ya da 17 birimini yine global firmalar aldı. Biz o kadar uğraşmamıza rağmen hem basın hem çalışmalarımızda maalesef yine global firmalarla rekabet edemez duruma geldik. Ha dediğim gibi biz bu mücadeleyi bırakmayacağız.

AMACIMIZ YÜZDE YÜZ DIŞA BAĞIMLI OLDUĞUMUZ TOHUMLARDA BAĞIMLILIĞI AZALTMAK

Şimdi Trakya Tohumcuları olarak arpada buğdayda sağladığımız gücü başarıyı hibrit ayçiçeğinde de yakalayacağız. Çünkü bu bir ideal meselesi. Derneğin ve derneğimizin üyelerinin bir ideali var. Bu da 100% dışarı bağlı olduğumuz tohumlarda, bu bağımlılığı azaltabilmek. Amacımız da bu. Arkamızda Trakya Tarımsal Araştırma enstitüsünü aldık. Özellikle hibrit ayçiçeğinde, yağlı tohumlarımız Trakya Birlik Yağlı tohumlar yine hibrit ayçiçeği tohuma yatırım yapmaya başladı. Argesini kurdu Trakya Tohum AŞ. Trakya bölgesinde belki Türkiye örnek olacak bir çalışmadır. 28 tane tohum firmamızın, borsalarımızın, üniversitemizin olduğu hibrit ayçiçek tohum yatırımına arge yatırımına başladı. Firmalar olarak hem kendi firmamız hem diğer arkadaşlar argesine girerek bu sinerji yaratmak istiyoruz. Aslında bu sene bütün olumsuzluklara rağmen de biz Trakya Tohumcular Derneği ve derneğimiz üyeleri açısından da gerçekten iyi bir noktaya geldiğimize inanıyorum ve mücadelede bırakmayacağız.

Editör: Fatih ERGE