Pehlivanoğlu Türk Eğitim Derneği’nin (TED) tarihçesine ve misyonuna değinerek etkili bir konuşma yaptı.
Pehlivanoğlu konuşmasında:
95 yıl önce Büyük Önder Atatürk’ün kurmuş olduğu Cumhuriyetimizin, bu güzel vatanımızın eğitim alanında ki ilk sivil toplum örgütü olan ve benim genel başkanı olmaktan her zaman guru ve onur duyduğum büyük ailem Türk Eğitim Derneği adına hepinizi öncelikle saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
95 yıl önce bize bir vasiyet verilmiş, bir kuruluş tüzüğü hazırlanmış burada önemli birkaç maddeden size kısaca bahsetmek istiyorum.
500’ÜN ÜZERİNDE MİSYONER LİSESİ VAR
1’incisi Türkiye’nin her yerine başka ülkelerin okullarına değil milletimizi milli okullara emanet edecek okullar açın demişler. Çünkü 1920’ler de Türkiye’nin tamamında sadece 27 tane Türkiye Cumhuriyeti’ne ait okul var. 500’ün üzerinde lise var 500’ün üzerinde misyoner lisesi var. Onun için milletin evlatlarını yabancı ülkelerin ülkemizde açmış olduğu kendi ideolojilerini enjekte etmeye çalıştıkları okullara değil yabancı dilde eğitim veren, dünya ile rekabet edebilecek nesiller yetiştirebilecek milletin okullarına emanet etmek gayesi güdülmüş. Eğer millilikten bahsediyorsak işte millilik budur, eğer milliyetçilikten bahsediyorsak işte milliyetçilik budur.
TÜRK MAARİF CEMİYETİ ADIYLA KURULDUK
2’incisi İmkânı olmayan çocuklara imkanlar verin denmiş. TED o zamanki adıyla Türk Maarif Cemiyeti merkez bankasının kurucu ortaklarındandır bu bir onurdur Sayın Büyük Önderimizin bize vermiş olduğu onurdur. Hatta binlerce öğrenci okuttuğumuz ve okullar açtığımız için Basın İlan Kurumu 3 yıllık gelir hakları da o zaman Türk Maarif Cemiyetine verilmiştir.
EKONOMİK SEVİYESİ İYİ OLMAYAN BİNLERCE EVLADIMIZA BURS VERİYORUZ
Evet uzun yıllar sadece kolej olarak algılanmışız hatta bir Ankara Koleji olarak algılanmışız ama kuruluş tüzüğümüz başkalarının çocuğuna yardım etmeyi bize emretmiş. Bugün binlerce ekonomik seviyesi iyi olmayan evladımıza nitelikli burslar veriyoruz. Bu evlatlarımız ailemize ortaokul veya liseden katılıyor sadece bizim okullarımızdan değil devlet okullarında okurken de nitelikli burslar veriyoruz. Çünkü 21. Yy yetkinlikleri herkese çok nitelikli eğitim değil herkese adaletli bir eğitim vermekten geçer. Çünkü 21. Yy’da bireyler ülkeleri uçurabiliyor. Suriyeli bir göçmenin çocuğu Mustafa Süleyman ve 2 arkadaşı 2 yıl önce İngiltere’ye göçen bir ailenin çocuğu dünyada sağlığın kaderini değiştirdiler, proteinin katlanma modelini geliştirdiler. Önce Çin daması Go’yu yapay zekâ ile çözüp bilim protein katlanmalarını 60 yılda milyonda biri çözülebilmişti bunlar bir yılda çözdüler.
EĞİTİM ADALETLİ OLMALIDIR
Biz biliyoruz ki nice Nobel alacak 1 kişi değil binlerce Türkiye Cumhuriyetinden insan çıksın, Amerika’ya gittiği için Nobel almış olan 1 insanımıza binlerce ödül değil binlerce insanımıza yüzbinlerce ödül verme şerefine nail olalım. Bu da eğitimden geçiyor, bu da adaletli bir eğitimden geçiyor. Bir ülkenin sosyal adaletinden bahsedemiyorsanız o ülkenin geleceğinden bile bahsedemezsiniz. Eğitim sistemini sadece kendi çocuğunuzu düşünerek değil sokakta gezen mendil satmak zorunda olan çocuğu düşünerek organize etmek mecburiyetindesin. Yaptığınız hayırları akıllı bir şekilde yapmak mecburiyetindesiniz. Milletini, vatanını, bayrağını, toprağını seven değerleriyle ve Cumhuriyet ilkeleriyle yoğrulmuş gençleri yetiştirmek için yapmanız gerekir. Zihinsel bölünmeler, ayrışmalar ve kavgalar kendimiz gibi düşününler için değil. Onun içindir ki Türk Eğitim Derneği olarak binlerce gencimizi Anadolu’da kendi okullarımızda hem de kendi okullarında okurken nitelikli burs veriyoruz.
TED Tekirdağ Basın lansmanına Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, Ak Parti Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan ve basın mensupları katılım sağladı.