İlginç günler göresin
Olağanüstü bir yıl 2020.Geçtiğimiz aralık ayından beri yaşadığımız olağanüstü günler akıllara bir Çin atasözünü getiriyor: ''İlginç günler göresin''. Değişim ve karmaşa günleri. İlginç zamanlardayız gerçekten. İnsani değerlerin, düşüncelerin, icraatları, yaşantıların, kavramsal çerçevelerin, değişmez sanılanların değiştiği ve yerine yenilerinin hızla üretilmeye başladığı, deneyimsizliğin getirdiği sarsıcılıkta. Belki de geleceğin dünyası hakkında yeni bir şeyler söylenmeye başladığı zamanları yaşıyor ve bizler de kıyısından köşesinden geçiyoruz.
Çin / Wuhan' da başlayan, Yeni koronavirüs hastalığı (Covid-19)küresel salgını dünyanın en önemli gündem maddesi oldu. Yeni kavramlar ve cümleler hayatımıza girerken, evde kalarak ve kitle iletişim araçlarına bağlı sıra dışı günler yaşıyoruz.
Tüm dünya ülkeleri bu salgınla mücadele ediyor. 2020 yılının Mart, Nisan, Mayıs aylarında her gün yetkililerin ve uzmanların yaptığı açıklamaları can kulağıyla dinliyor, bilimsel gelişmeleri takip ediyor ve alınan tüm tedbirlere uymak konusunda vatandaş olarak üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getiriyor, bir taraftan da öğrencilerimize ulaşmaya ve yol gösterici olmaya gayret ediyoruz.
Cumhurbaşkanımız 20 Mayıs' da ''yüz yüze'' eğitimin bitirildiğini ifade ediyor ve ''Puanı en az 50 olan lise öğrencilerimizin sınıfı doğrudan geçebilmesine '' imkan veren 'Sınıf Geçme Yönetmeliğimiz' yayınlanarak, Yüz yüze eğitimin yerine ''Uzaktan Eğitim Süreci'' 17 milyon 923 bin 351 öğrencimiz ile EBA TV, EBA Sayfamızdan ödevlendirmeler ve materyallerin, ders içeriklerinin paylaşımı, sosyal medya üzerinden takibi ile uzaktan eğitim çalışmaları, 19 hazirana kadar devam ediyor. 04 Mayıs 2020, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Yardımcılığı normalleşme sürecinin hayata geçirilmesi planına göre, normalleşmeye çalışıyoruz.
En sık konuştuklarımız; insanları yakın temastan uzak tutmak, sosyal temastan kaçınmak, karantina, sosyal mesafe, İzolasyon(yalıtım), Koronavirüsten korunma yöntemlerini öğrenme ve uygulama, Koronavirüs ile ilgili bilimsel somut ve gerçekçi bilgiler edinme, sağlığı önemseme ve zamanını yeni bir beceri geliştirmek için kullanma, yaşadıklarımızı yazarak ifade etme, toplumsal dayanışmayı pekiştirme, anormal bir olay karşısında birçok insanın yaşayabileceği ortak duygular, Vefa Sosyal Destek Grubu, ailesi ile birlikte zaman geçirme, medyayı sağlıklı kullanma, düşüncelerini gözden geçirme, uzmanlara başvurma, sosyal mesafe 1,5 metre, maske kullanımı, Hijyen kuralları, vb.
Bilim Ve Teknik Dergisi Mayıs sayısından kısa kısa aktaracak olursak; ''Bir taraftan da hepimizin gözü kulağı bu hastalığa çare olabilecek tedavilerin bulunması ve aşının geliştirilmesi çalışmalarını aralıksız sürdüren bilim insanlarımızda, dünya gündeminin merkezinde yeni koronavirüs (SARS-cov-19) salgını virüsten etkilenen tüm ülkeler için bir halk sağlığı sorunu haline geldi, COVID-19'u tedavi etmek için araştırma ve klinik aşamada olan bir dizi mevcut ve yeni tedavinin etkinlik ve güvenlik testleri, aşı geliştirme çalışmaları sürüyor.
Türkiye' nin de içinde bulunduğu dünyanın pek çok ülkesi, farklı aşı teknolojilerini kullanarak salgını durdurabilecek bir aşı bulmaya çalışıyor. Birçok bilim insanı da virüs üzerine bilinmeyenleri açığa çıkarmak amacıyla araştırmaya, virüsün yayılım şeklini, vücuda etkilerini virüs ve bağışıklık sisteminin etkileşimini, hastalığın psikolojik etkilerini ve pek çok konuyu araştırmaya devam ediyor. Halen COVID-19 Teşhisinde kullanılan en önemli ve yaygın araç testlerdir. Bu testler virüsün kendisini ve insan bağışıklık sisteminin virüse verdiği cevabı algılamaya yönelik. Öte yandan COVID-19 Tedavisi için, bilim insanları fazla sayıda ilaç üzerinde araştırma yapıyor. A.B.D. de ve Çin'deki çalışmalarla ANTİVİRAL ilaçları ve 4 Nisan'da A.B.D. ,Gıda ve İlaç İdaresinin kullanımını onayladığı SITMA ilacını duyuyoruz. Şubat başlarında Çin'deki Wuhan Viroloji Enstitüsündeki araştırmacılar tarafından yürütülen bir araştırma, sıtma tedavisinde kullanılan ilaçların insan hücrelerinde antiviral aktivite gösterdiklerini tespit etti. Fransa tıp dergisinde yeni yayınlanan bir araştırma ise sıtma ilacının ''koronavirüsün vücuttan temizlenmesine yardımcı olmadığını'' söylüyor. Uzmanlar ilaçlarla ilgili insanlara yanlış umut vermemek gerektiğini, bu ilaçların tehlikeli yan etkilere de sahip olabileceğini söylüyorlar. Virüsle savaşmanın bir başka yolu ''İyileştiren plazma''. Plazma tedavisi hakkında kesin cevaplar almak için, uzmanlar kontrollü klinik çalışmalar yapılması gerektiğini belirtiyorlar. Aşı geliştirmek neden uzun zaman alıyor? Uzmanlar güvenli ve işlevsel bir aşı üretmenin aylar alacağını, üretildikten sonra sağlıklı gönüllülerde bile denenmesinin yıllar alabildiğini, aşıların ilk olarak laboratuvarda, ardından hayvanlarda ve daha sonra küçük bir insan grubunda denenmeleri gerektiğini belirtiyorlar. Özellikle güvenlik için kapsamlı bir şekilde test edilmemiş veya seri üretim için ölçeklendirilmemiş yeni teknolojiler kullanıldığında bile yıllar alabileceği düşünülüyor. Milyonları koruyacak aşı yarışında, Türkiye de yarışta '' şeklinde özetlenebilir.
Büyük değişim ve dönüşümlerin başladığı bu zamanlarda içerisinde diğer insanlarla ve canlılarla birlikte yaşadığımız ortamın korunmasına bireysel olarak nasıl yardımcı olabiliriz? Doğayı ve insanı birbirlerine üstünlük kurmadan birini diğerine tercih etmeden kendi gerçekliği içinde ele almak ve insanın da doğanın ayrılmaz bir parçası olduğunu kabul etmek, çevre bilinci oluşturmak mümkün mü? İnsanoğlu ve diğer canlılar dünyanın döngüsünün neresindedir ve gelecekte neresinde olacaktır?
İnsana ve tabiata saygı, hoşgörü ve sevgi, adalet, merhamet, vicdan, empatinin içselleştiği bir toplumsal yaşam ve ahlaki değerlerimizle birlikte yükselen bir normalleşme süreciyle, sağlıklı günlere.
Kaynak: Ziya SELÇUK, Milli Eğitim Bakanı,15 Aralık 2019-2020 Yılı Bütçe Sunuş Konuşması,
Bilim Ve Teknik DERGİSİ Mayıs 2020,Sayı:630
KADRİYE NAZİF GÖLGE ANADOLU LİSESİ
Biyoloji Öğretmeni Nilgün Güvenç
30.05.2020-Süleymanpaşa -TEKİRDAĞ