Macaristan’ın Başkenti Budapeşte’de Gül Baba Türbesi'nde yer alan sergi, iki dost ülkenin ortak geçmişinin ve birbirlerine olan yakınlığının bir yansıması olarak tasarlandı.

Sergide, Macaristan'dan sığınan üç büyük lider Imre Thököly, Ferencz Rákoczi ve Lajos Kossuth'un Türkiye'deki hayatlarına ve Tekirdağ'da kaldıkları döneme ışık tutuldu. Özellikle, Tekirdağ'a sığınan Rákoczi'nin evinin tarihi dokusu ve mimarisi, değerli mimari çizimler ve fotoğraflarla sergileniyor.

Sergide ayrıca, 19. ve 20. yüzyıllarda Tekirdağ'a varan Macarların yaptığı yol işaretlemeleri de yer alıyor. Bu sergi, Türkiye Cumhuriyeti ile Macaristan arasında imzalanan Dostluk Anlaşması'nın 100. yıldönümü vesilesiyle 2024 yılının Türkiye-Macaristan Karşılıklı Kültür Yılı olarak kutlanacak olması sebebiyle son derece özel bir öneme sahip.

Macaristan Cumhuriyeti Tekirdağ Fahri Konsolosu Erdoğan Erken Gülbaba Türbesinde düzenlenen sergi açılışında bir konuşma yaptı.

Erken Konuşmasında:

Türk- Macar ilişkileri deyince akla ilk gelen şehirlerin başında Tekirdağ yer alıyor. Ortak kültürel mirasımızın Macaristan’daki en güzide simgelerinden biri olan Gül Baba Türbesi’nde “Tekirdağ’a Açılan Pencere” sergisi de esasında iki dost ülkenin ortak geçmişinin ve birbirlerine olan yakınlığının bir yansıması.

Tarihin farklı dönemlerinde bağımsızlık savaşını kaybederek ülkemize sığınan üç büyük Macar lider var. Bunlar Imre Thököly, Ferencz Rákoczi ve Lajos Kossuth.

19. yüzyıl, Türk‐Macar ilişkilerinin güvenle perçinlendiği yüzyıldır. “Dostluk Yüzyılının” en önemli kilometre taşlarından biri de Mülteciler Devri diye anılan, Macar özgürlük mücadelecilerinin Osmanlıya sığınmalarıdır.

Thököly, Rákoczi ve Kossuth, günümüzde iki kardeş millet arasındaki dostluk ve yakınlaşmanın simgeleri haline gelmiştir.

Rákoczi’nin Osmanlı topraklarındaki yeni yurdu Tekirdağ oldu.

Erdoğan Erken konuşmasının sonunda sergide emeği geçen tüm kişi ve kuruluşlara içten takdir ve şükranlarını iletti.

SÜPRİZ DOĞUMGÜNÜ KUTLAMASI YAPILDI

Programın sonunda Macaristan'ın Ankara Büyülelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu nezaretinde Erdoğan Erken'in doğum günü pastası kesildi. Süpriz doğumgünü kutlamasında Erdoğan Erken 86 yaşından gün aldı. 

Editör: Fatih ERGE