Tekirdağ Valiliği tarafından önce 28 dönümün şimdi ise 70 dönümlük bir mera alanın sosyal tesis yapılması amacı ile mera statüsünden çıkartılmasına köylüler tepki gösterdi.
Meralarının elinden alınması durumunda hayvancılığın biteceğini söyleyen köylüler, “Meramız ne kadar azalırsa hayvancılık o kadar azalır. Meramızın elimizden alınmasını istemiyoruz. Mera elimizden giderse insanlar hayvancılık yapmak istemeyecek. 
100 DÖNÜM ALAN MERA STATÜSÜNDEN ÇIKARTILIYOR
Edinilen bilgiye göre Tekirdağ Valiliği Süleymanapaşa İlçesi Karaevli Mahallesi İstanbul yolu üzeri eski Salat Yağ Fabrikası yanındaki 28 dönümlük mera alanını sosyal tesis yapmak için mera komisyonunda mera statüsünden çıkarttı. Valilik ertelenen mera komisyonunda ise aynı alan yanında bulunan 70 dönümlük başka bir mera alanını da mera statüsünden çıkarmayı planlıyor. 
‘MERAMIZ NE KADAR AZALIRSA HAYVANCILIK O KADAR AZALIR’
Zaten yetersiz olan meralarının yapılaşmaya açılmasına tepki gösteren Karaevli Muhtarı Aydın Akın, “Hayvancılık yapanlar bilir. Mera özellikle küçükbaş hayvancılığın olmazsa olmazıdır. Mera olmadığı zaman asla küçükbaş hayvancılık asla yapılamaz. Sayın valimiz 28 dönüm yeri buradan aldı, mera komisyonundan geçti. Buradan 70 dekar daha yer istiyorlar. Bizim yaptığımız araştırmalarda kamuya ait bir sürü boş atıl durumda araziler var. Böyle değerli bir merayı acaba niye mera kapsamından çıkarmak istiyorlar anlamış değiliz. Bunun bir çözümü olması lazım. Şuanda kamu kurumlarının elinde bir sürü atıl arsalar var. Buraya yapılacak tesislerin o arsalara yapılması bence daha iyi olur. Hayvancılık tarımın olmazsa olmazıdır. Tarım ve hayvancılık ikisi birlikte yapılıyor. Meramız ne kadar azalırsa hayvancılık o kadar azalır. Bizim köy olarak yüzde 60, 70 mera açığımız var. Bizim meramız şuanda bizim hayvancılığımıza yetmiyor.  Ama hala daha bunları elimizden almaya ulaşıyorlar” dedi.
‘VALİLİĞİMİZ EN İYİ MERAMIZI ELİMİZDEN ALMAYA UĞRAŞIYOR’
Çiftçi Hasan İrfan, “Mera elimizden alınırsa hayvancılık baltalanmış olacak. Hayvancılığımız giderek azalacak. Zaten şuanda azalmış durumda. Meramızın elimizden alınmasını istemiyoruz. Mera elimizden giderse insanlar hayvancılık yapmak istemeyecek.” Dedi.
Çiftçi Hüseyin Mert, “Valiliğimiz en iyi meramızı elimizden almaya uğraşıyor. O yönünden en iyi meramız burası. Bu kuraklıkta bile ot yapıyor. Öteki taraflarımız iyice çoraklaştı, hayvanlar gezmiyor bile. Ancak buralarda doyurabiliyoruz hayvanlarımızı. Hem çiftçilik açısından Karaevli tarım havzası geçiyor burası, hem yapılaştırmaya uğraşıyorlar onu anlamıyorum. Tarım arazisini ne yapmaya yapılaşmaya açıyorlar düşünemiyoruz. 
Çiftçi Mehmet Mert, “Burası bizim köyümüzün merası. Burasını genelde su basıyor. Buranın etrafı sit alanı. Aynı zamanda tarım havası buraları. Böyle bir yeri inşaat amaçlı niçin alıyorlar anlamış değiliz. Deprem gündeminin olduğu bu zamanda bu alana nasıl inşaat yapacaklar.

HABER: FERHAT AKGÜN - VİDEO: FATİH ERGE

Editör: Fatih ERGE