Kosovaport İnternet sitesinde yayımlanan yazıda Arslan,

Kosova ve Sırbistan arasındaki gerginliği ele alıyor. 1999 yılında Sırbistan'ın Kosova'dan çekilmesinden sonra Kosova bağımsızlığını ilan etti, ancak Sırbistan tarafından tanınmıyor. İki ülke arasındaki çekişme 2013'ten bu yana devam etmekte ve zaman zaman tehlikeli hale gelmektedir. Son olaylar, iki ülkenin sınırlarını aşabilecek kadar tehlikeli durumlara neden olabilir. Sırbistan lideri Aleksandar Vuçiç'in savaş çağrıştıran söylemleri, insan haklarına aykırıdır. İki ülkenin liderlerine "ATEŞLE oynamamaları" tavsiye ediliyor. Yazı, Vidovdan adıyla Sırpların Kosova I. Meydan Savaşı'nı andıkları 28 Haziran'daki geleneksel gösterilerin, Kurban Bayramı ile aynı güne gelmesinin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor.

ATEŞLE OYNAMAYIN!

Kosova ve Sırbistan arasındaki gerginlik ne yazık ki sürüyor. 

Tarihe "Balkan kasabi" olarak giren Miloşeviç'in rejimini uluslararası topluluğun bütün uyarılarına karşın Kosova'da şiddet eylemlerini sürdürmüştü. 

Sonuç olarak, BM Güvenlik Konseyi 1244 Sayılı kararıyla Sırbistan'ı bombalama kararı almıştı.

Tam 78 gün bombalandı, sonra da uluslararası topluluğun Kosova 'da barışın sağlanması için ortaya koyduğu bütün şartları kabul ermek zorunda kaldı. 

Sirp güvenlik güçlerinin Kosova'dan çekilmesini öngören Kumanova anlaşması 10 Haziran 1999'da imzalandı. Uluslararası Barış Güçlü'nün (KFOR) sağladığı güvenlik koşullarında ve BM Geçici Yönetiminde Kosova yaralarını sarmaya, "bağımsız bir ülke" yolunda ilerlemeye devam etti. 

Dünya karar merkezlerinin ağır toplarıyla anlaşma içinde, 17 Şubat 2008'de bağımsızlığını ilan etti. Çok kısa zaman içinde ABD, AB ülkelerinin çoğu, Türkiye olmak üzere 100'e yakın ülke bağımsızlığını tanıdı.

Fakat, Anayasası'nda Kosova'yı "esir" tutan Sırbistan, bir türlü tanımayı kabul etmiyor.

90'lı yılların sonunda Kosova'da şiddet eylemleri, katliamlara neden olan Miloşeviç rejiminden bu yana çeyrek yüzyıl geçse de Sırbistan, askeriyle, polisiyle, Meclisi, Hükümeti, Cumhurbaşkanı olan Kosova konusunda "eşek rüyası"ndan bir türlü uyanamıyor.

2013'te AB ve ABD'nin aracılığı ve gözetiminde başlayan diyalog 10 yıldır, çekişmeli devam ediyor. Zaman zaman tamam derken, bir anda özellikle Sırp nüfusun çatışma sonrası sıkıştırıldıkları Kosova'nın kuzey kesiminde "direniş senaryoları" uygulamaya koyularak, çatışma noktasına gelen, durumlar yaratılıyor.

Ülkenin kuzeyindeki 4 Sırp belediyesine Kuzey Mitroviça, Zvecan, Zubinpotok ve Leposaviç'e Belediyeler Birliği kurmaları konusunda varılan anlaşmayı, iktidara gelen Kosova yeni Hükümeti, "yürütme yetkisi" de olacak böyle bir birliğin Anayasa'ya aykırıdır, gerekçesiyle reddetmektedir.

Karşılıklı yapılan son tehlikeli hamleler-polislerin tutuklanmaları, sınırların kapatılması, karşılıklı suçlamaların yarattığı gerginlik, iki ülkenin sınırlarını aşabilir. 

Balkanlarda ve hatta "kaynayan dünyada" sonuçları düşünülemeyecek kadar, tehlikeli olaylara sebep olabilir.  

Özellikle, muhalefetin protestolarıyla sarsılan Sırbistan'da iktidar lideri Başkan Aleksandar Vuçiç'in "12 yaşındaki çocuklar bile Kosova'yı savunmaya hazırlar" gibi savaşı çağrıştıran söylemleri, insan ve çocuk haklarına aykırıdır.

Öte yandan önümüzde 28 Haziran var. Sırpların, Kosova I. Meydan Savaşı'ndaki yenilgilerini andıkları, Vidovdan" adıyla aynı meydanda gerginlik yaratan geleneksel gösterileri olabilir.

Oysa aynı gün, nüfusun yüzde 95' Müslüman olan Kosova'da da Kurban Bayramı var.

Yaşanan gerginlikler yüzünden iki ülkenin Brüksel'de ara verilen diyalog görüşmelerinin, AB VE ABD'nin zorlamaları üzerine yarın devam etmesi, Sırbistan Başkanı Aleksandar Vuçiç ile Albin Kurti'nin önkoşulsuz masaya oturmaları bekleniyor.

Ukrayna'da savaş tüm şiddetiyle devam ederken her iki ülkenin liderlerine tek tavsiye: "ATEŞLE oynamayın".

Hatırlatmak niyetiyle de, 2. Dünya Savaşı'nın faturasında, yaklaşık 50 milyon insan öldü, yazılmıştı.  

İbrahim Arslan/Kosova

21.6.2023

Editör: Fatih ERGE