Boyları büyümeyen ayçiçek tarlada kaldı. Çiftçi biçilemeyecek durumda olan ayçiçek için afet bölgesi ilan edilmesini istiyor. Tekirdağ’ın meclise gönderdiği 8 milletvekili de ayrı ayrı açıklama yaparak Tekirdağ çiftçisinin yanında olduklarını ve bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi.

ÇİFTÇİLER: AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN

Tekirdağ başta olmak üzere Trakya’nın tamamında etkili olan kış kuraklığı nedeniyle çiftçi zor günler geçiriyor. Buğdağda rekoltenin düştüğü Tekirdağ’da ayçiçek de durum daha vahim. Kuraklık nedeniyle boy ve kafası büyümeyen ayçiçek biçilemeyecek durumda. Zor durumdaki çiftçiler, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini ve kredi borçlarının ertelenmesini talep etti. Tekirdağ’ın 8 milletvekili Tekirdağ Odak Haber’in sorularını yanıtlayarak çiftçinin yanında olduklarını söyledi.

ÖZCAN: KONUYU BAKANLIĞA İLETTİM, TAKİPÇİSİYİM

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mestan Özcan, “Ben konuyu Tarım Bakanlığı’na konuyu ilettim. Bitkisel üretim genel müdürlüğü konuyla yakından ilgileniyor. Tarım Bakanlığımızın Edirne’de bu işlerle ilgilenen komisyonu var. Onlar ayçiçeğindeki kuraklık ve verim düşüklüğü ile ilgili bir çalışma yaptı. Sonucunu bakanlıktan bekliyoruz. Çiftçilerimizin mağdur olmaması için çalışmalarımız son hızıyla devam ediyor. Kuraklıktan dolayı ayçiçeğinde verim kaybı yaşanacaktır. Bazı bölgelerde ayçiçeği biçilmeyecek durumda. Konunun yakından takipçisiyim.” Dedi.

DİKTAŞ: TARIM VE TİCARET BAKANLIĞI İLE TEMAS HALİNDEYİM

Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Gökhan Diktaş, “Ben ayçiçeğinin içinden gelen biriyim. Yağ sektöründe faaliyet gösterdik yıllarca. Çiftçimizin sıkıntısını yakından takip ediyorum. Hem ayçiçek taban fiyatlarının, hem destekleme fiyatları, hem de rekoltenin ne olacağını belirlemek için tarım ve ticaret bakanlarımızla, paydaşlarla yakın görüşmelerimiz devam ediyor. Çiftçimizin mağdur olmaması için mesai harcıyoruz. Trakya çiftçisini mağdur etmeyeceğiz.

KONCAGÜL: ÇİFTÇİLERİMİZİ ASLA MAĞDUR ETMEYECEĞİZ

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül, “Bölgemiz özellikle buğday ve ayçiçeğinde en önemli üretim merkezlerinden birisi. Kış kuraklığı nedeniyle ayçiçeğinde boy ve kafa gelişimi yeterince olmadı. Çiftçimiz mağdur. Bu konuyu yakından takip ediyoruz. Çiftçilerimizin sıkıntısını Tarım Bakanlığı’na ileteceğiz. Konun yakın takipçisiyiz. Hiçbir çiftçimizi mağdur etmeyeceğiz” dedi.

ÖZTRAK: ZARARI KARŞILAMAK HÜKÜMETİN ASLİ GÖREVİ

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, “Kuraklık nedeniyle çiftçimizin zararı ortada. Ayçiçeği kuraklıktan dolayı ortada kalmış durumda. Devletimizin yapması gereken de zararı ortadan kaldırmak. Devletin asli görevi budur. Bunun için Trakya’nın afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor. Afet bölgesi ilan edilmesi için mecliste girişimlerimiz olacak” dedi.

AYGUN: ÇİFTÇİ BİR DARBE DAHA YERSE BURADAN ÇIKMA ŞANSI YOK

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, ” Kuraklıktan dolayı ayçiçekler gelişemedi. Boyları 60-70 santim kaldı. Kuraklıktan dolayı ayçiçek kafaları kurumuş durumda. Bu tarladan çiftçinin biçerdöver sokarak ürün alma şansı yok. Gelin hep beraber Trakya’yı afet bölgesi yapalım. Kuraklığa çözüm bulalım. Çiftçimiz işte perişan. Hepsi düşünüyor kara kara. Borçları var. Geçen yıldan darbe yediler. Bu yıl da bu üstüne tekrar kuraklıkla beraber darbe yerlerse bu işin içinden çıkma şansları yok” dedi.

YONTAR: HÜKÜMET TRAKYA ÇİFTÇİSİNE DESTEK OLMALI

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, “Haftasonu tarlaları gezdik durum vahim. Ayçiçek üreticisi büyük mağduriyet yaşıyor. Tekirdağ ve Trakya adına üzgünüm. Bizi dışlamış durumdalar. En büyük üretici yer Trakya’dır. En büyük üretim yeri. Ama maalesef ki Trakya çiftçisi yok sayılıyor. Ben Trakya çiftçisine ve özellikle şehrimdeki çiftçilere destek olunmasını talep ediyorum hükümetten. Bu durumu mecliste ve her platformda dile getireceğiz. Çiftçimizin mağdur olmaması afet bölgesi ilan edilmesi için çaba harcayacağız.” dedi.

AVŞAR: MECLİSTE AYÇİÇEĞİ ÖNERGESİ VERECEĞİM

Deva Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, “Çiftçimizin sorunu ile yakından ilgileniyoruz. Çekirge istilası yeterince çiftçimizi mağdur etti. Şimdide kuraklık nedeniyle ayçiçeği üreticimiz mağdur. Bölge vekilleri ile yakından ilgileniyoruz. Bu hafta içinde tarım bakanlığına soru önergesi ya da kanun teklifi vereceğiz. Bölgemizin afet bölgesi ilan edilmesi için çalışma yürüteceğiz” dedi.

HAMŞIOĞLU: AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMESİ ŞART, SORU VE ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERECEĞİM

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı Hamşioğlu, “Çiftçimizin yaşadığı sıkıntıyı yakından takip ediyoruz. Buğdayda kuraklık nedeniyle ciddi bir verim kaybı oldu. Ayçiçeğinde de durum aynı. Çiftçimizin afet bölgesi ilan edilmesi ile ilgili Bu konuda tarım bakanına soru önergesi ve araştırma önergesi vereceğiz. Önergemiz hazır” dedi.

Editör: Fatih ERGE