Anadolu’nun katma değer yaratan özel sektör şirketlerini sıralayan listede Doruk Un Türkiye’nin 32. büyük gıda şirketi ve 11. büyük gıda ihracatçısı olarak yer alırken, Tekirdağ’da ise gıda sektöründe faaliyet gösteren şirketler arasında ilk sıraya yerleşti. Günlük 1200 MT buğday kırma kapasitesi ve 41 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatı ile 2022 yılında 4,1 Milyar TL ciro elde eden Doruk Un, depo, üretim ve lojistik yatırımları ile 2023 yılında %46 büyüme ve 6 Milyar TL ciro hedefinde…

Türkiye’nin en büyük buğday unu üreticilerinden ve ihracatçılarından Doruk Un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Gürsel Erbap, pandemi, savaşlar ve iklim değişiklikleri sebebiyle önümüzdeki süreçte ülkelerin en büyük sorununun ‘gıda tedariği’ olacağından yola çıkarak sürdürülebilir tarım ve sertifikalı tohum çalışmalarını hayata geçirdiklerini belirtiyor. Doruk Un olarak tohumculuk faaliyetleri kapsamında Türk çiftçisinin ihtiyaç duyduğu yerli ve milli çeşitleri geliştirerek ülkemizin dışa bağımlığını azaltmayı hedeflediklerinin altını çizen Erbap, önümüzdeki süreçte de güçlü büyümelerini sürdürmelerinin yanı sıra Türkiye’nin milli hasılasını yükseltecekleri için gururlu olduklarını ifade ediyor. Marka, 2024 yılında da yatırımlarına ve sosyal sorumluluk projelerine imza atmaya devam edecek.

Yerli ve milli tohum ile Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmak adına çalışacak

Sürdürülebilir tarım ve verimlilik esaslı üretimi odağına alan ve tarladan sofraya değer zinciri oluşturan Doruk Un, tarım ülkesi olan Türkiye’de ekim alanlarını ve verimliliği artıracak çalışmalara hız veriyor. Rekolteyi artırmak için akıllı tarım uygulamalarına önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Erbap, Marmara Bölgesi’nde üç, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde beş olmak üzere toplam sekiz ayrı alanda 80’e yakın tohumun geliştirilmesi adına sahada çalışmalara başladıklarından bahsederek tohumculuk faaliyetleri kapsamında önümüzdeki süreçte Türk çiftçisinin ihtiyaç duyduğu yerli ve milli çeşitleri geliştirerek dışa bağımlığı azaltmayı hedeflediklerini ifade ediyor. Aynı zamanda Doruk Un, tarladan sofraya tüm alanları kapsayan tarım ve gıda sanayicisi kimliğini ve tarım alanındaki milli gücümüzü daha da ileriye taşıyacak bir harekete öncülük ediyor. Doruk Un’un iştiraki Doruk Tohumculuk’un öncelikli olarak deprem bölgesinden başlattığı ‘Geleceğe Tohum’ hareketi, her yıl farklı bir bölgede sertifikalı tohumun önemi ve tarım faaliyetleri alanında bilinçlendirme çalışmalarına ev sahipliği yaparak milli değerimiz olan tarımı ve sertifikalı tohumu hak ettiği değere ulaştırmak adına çalışacak. Projenin ilk ayağı olarak Tarım İl Müdürlüğü işbirliği ile Hatay Kırıkhan’da bedelsiz ekmeklik buğday tohumu dağıtımı gerçekleştiren Doruk Un, deprem bölgesinde 1000 dekar alanın tarıma kazandırılmasında önemli bir rol üstleniyor. 

Perakendede ‘PANPAN’ gücü ile yükselecek

Doruk Un, 41 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatın yanı sıra uzun yıllardır Türkiye’nin en büyük endüstriyel unlu mamuller üreticilerinin tercihi olan Panpan markası ile şimdi de perakende un pazarını domine etmeye hazırlanıyor. Perakende atılımı ile evsel kullanımdan fırın ve restoranlara, otellerden baklava ve hamurculara kadar geniş bir skalada ihtiyaca ve kullanım amacına özel ürünler geliştiren markanın kısa dönem hedefi tedarik zincirini destekleyecek üretim ve lojistik yatırımları yaparak sektördeki gücünü daha da derinleştirmek... Buna ek olarak doğru pazar, doğru ürün ve talep doğrultusunda farklı kategorilerdeki un gereksinimlerini yönetmeye dair planlar da markanın gündeminde olacak. 

Türkiye un ve unlu mamüller sektörünün yükselen yıldızı

Türkiye un ihracatında en büyük şirketler arasında yerini alan Doruk Un, yıllık 438 bin ton buğday kırma kapasitesi, yıllık 350 bin ton un üretimi, 20 bin m2 ileri teknoloji tesisi, her geçen yıl genişleyen satış & dağıtım ağı ile büyümesini sürdürüyor. Afrika, Asya, Güney Amerika ve Orta Doğu bölgelerindeki 41 ülkeye ihracat gerçekleştiren Doruk Un, kaliteli ürün ve hizmet yaklaşımı ile üretimden depolamaya, lojistikten özel ürüne güçlü bir entegre yapılanmaya sahip. Evsel kullanımdan, fırın ve restoranlara, otellerden baklava ve hamurculara kadar geniş bir skalada ihtiyaca ve kullanım amacına özel ürünler  geliştiren Doruk Un, Türkiye’nin en büyük ihracatçı firmalarının belirlendiği TİM1000 listesinde de 333. sırada, Capital 500’de 371. sırada, Fortune 500 listesinde ise 304. sırada yerini aldı.

Editör: Fatih ERGE