Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Aselsan tarafından geliştirilen 31 adet akıllı kavşak sinyalizasyon sistemleri ile trafik ölçüm sistemini kabşaklara yerleştirdi. Trafik izleme kamera sistemleri vb. akıllı ulaşım sistemlerinden trafik verileri elde edilerek trafik bilgisi otogar içindeki merkeze ulaştırılıyor. Trafik sinyalizasyon sistemlerinde sinyal sürelerinin programlanmasında kullanılan en ileri teknik, trafik koşullarını algılayıp yapay zekâ ile optimizasyon yapan adaptif hibrit trafik yönetim sistemi.
AKILLI KAVŞAKLAR İLE TRAFİK AKIŞI HIZLANDIRILDI

Akıllı kavşak teknolojisi, kentte artan trafik hacmi nedeniyle tıkanan kavşaklara gerçek zamanlı müdahale ederek trafik akışını hızlandırıyor. Gecikme sürelerini azaltan sistem sahadan aldığı verileri merkezde değerlendirerek kavşak ve network sinyal sürelerini optimize ederek trafiğe anında müdahale edihor. Kavşaklarda taşıt gecikme sürelerini yüzde 20 azaltılarak zamandan tararruf sağlanıyor. Yine buna bağlı olarak karbon salınım emisyonları yüzde 18 düşüyor. Yine sistwm sayesinde yakıt tüketiminde de 15’e kadar tasarruf sağlanıyor. Sistem sayesinde günlük 15 bin ton yakıt tararrufu sağlanıyor.

ASELSAN tarafından kurulan bu sistem sayesinde eski sistem olan sabit süreli sinyalizasyon sisteminde oluşan gereksiz bekleme süreleri ortadan kaldırılmıştır. Ayrıca kavşaklara monte edilen 360 derece balık gözü kameralar ile araç yoğunluğu ölçülerek yapay zeka teknolojisi ile birlikte yolda bulunan fiziki loop sensör adı verilen araç algılayıcı sensörler kullanmakta. Bu sistem vatandaşlara daha hızlı, daha güvenli ve daha konforlu bir ulaşım imkânı sağlamaklıyor. Böylece yakıt tasarrufu ve zaman kazanmanın yanında araçların egzoz gazı olan karbonmonoksit salınımı da yüksek oranda azalıyor.

TRAFİK KONTROL MERKEZİ İLE KAVŞAKLARA UZAKTAN ERİŞİM SAĞLANABİLİYOR

Ayrıca ASELSAN tarafından kurulan Trafik Kontrol Merkezi ile birlikte sisteme dahil olan 31 adet sinyalize kavşağa uzaktan erişim sayesinde süre ayarlama, program değişikliği ve kavşağı fasıla moduna alma ve kapatma açma işlemleri gerçekleştirilebiliniyor. Yine çalışmalara ağırlık veren Belediye sistemi şehirdeki bütün kavşaklara kurmayı planlıyor.

Editör: Fatih ERGE