Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in “enflasyonun şok öncesi düzeye gelmesinin 3,4 yılı alacağı” yönündeki açıklamasını anımsatan Öztrak, “Türkiye, AK Parti iş başına gelmeden önce 2001 yılında yüzde 69’a çıkan enflasyonu, ‘Güçlü Ekonomiye Geçiş Programıyla’ bir yılda yüzde 30’un altına indirmeyi başardı. Sayın Bakana tavsiyemiz; dışarıdaki araştırmalara baktığı kadar, bu ülkede enflasyonla mücadelede elde edilen başarılara da bakmasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Öztrak, emeklinin, emekçinin, çiftçinin, esnafın enflasyona 3-4 yıl daha katlanacak hali olmadığını kaydederek, “Çalışanların yarısından fazlasının almakta olduğu asgari ücretin yılın ikinci yarısı boyunca açlık sınırının altında kalması, en ihtiyaç duyulan aşamada programa olan desteği zayıflatır. Dereye su gelmezse, kurbağanın gözü patlar” ifadelerini kullandı.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, bugün açıklanan açlık sınırı verileri ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklamaları, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla değerlendirdi. Öztrak yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

BAKAN ŞİMŞEK DIŞARIDA YAZILAN RAPORLAR KADAR BU ÜLKEDE YAPILANLARA DA BAKMALI

Dün, Hazine ve Maliye Bakanı, “Araştırmalara göre enflasyonun şok öncesi düzeye gelmesinin 3-4 yıl aldığını” söylemiş. Oysa Türkiye, AK Parti iş başına gelmeden önce 2001 yılında yüzde 69’a çıkan enflasyonu, “Güçlü Ekonomiye Geçiş Programıyla” bir yılda yüzde 30’un altına indirmeyi başardı. Sayın Bakana tavsiyemiz; dışarıdaki araştırmalara baktığı kadar, bu ülkede enflasyonla mücadelede elde edilen başarılara da bakmasıdır.

EMEKLİNİN DE EMEKÇİNİN DE 3-4 YIL BEKLEYECEK HALİ YOK

Ne emeklilerde, ne asgari ücretle çalışan emekçilerde, ne çiftçilerde, ne de esnafta enflasyon canavarına “araştırmaların söylediği gibi” 3-4 yıl dayanacak hal kalmadı. Bugün açıklanan TÜRK-İŞ verilerine göre açlık sınırı 18 bin 969 liraya ulaştı. Asgari ücret açlık sınırının 1.967 lira altında kaldı. Buna rağmen Sayın Bakan hala, “hedeflerle uyumlu gelirler politikasından” bahsediyor... Kendisine dezenflasyon programlarının başarısının, toplumun tüm kesimlerinin yükün adil dağıtıldığını kabul etmelerine bağlı olduğunu hatırlatmak isterim.

HÜKÜMET “GERÇEKLERLE UYUMLU” GELİRLER POLİTİKASINA GEÇMELİ

Sayın Şimşek; 3-4 yıl sonrasına randevu vermek ve "hedeflerle uyumlu gelirler politikasından" dem vurmak yerine; "gerçeklerle uyumlu gelirler politikasına" geçmelidir. Ekonomik ve Sosyal Konsey'i bir an evvel toplamalı, ne yapmak istediğini toplumun tüm kesimlerine orada anlatmalıdır. Çalışanların yarısından fazlasının almakta olduğu asgari ücretin yılın ikinci yarısı boyunca açlık sınırının altında kalması, en ihtiyaç duyulan aşamada programa olan desteği zayıflatır. Dereye su gelmezse, kurbağanın gözü patlar.

Editör: Fatih ERGE